BUUR gaat voor een hartveilige gemeente

Elk jaar overlijden er 11.000 mensen in Vlaanderen door een hartstilstand. Dertig mensen worden per dag getroffen buiten het ziekenhuis. De overlevingskans is amper vijf tot tien procent, maar als je binnen enkele minuten hulp kan organiseren, dan stijgt die kans tot 60 à 70 procent.

 

"Vanuit die wetenschap willen we als BUUR-fractie het voorstel lanceren om ook van onze gemeente een hartveilige gemeente te maken", aldus BUUR-gemeenteraadslid Filip Gielen. "Hierbij kijken we zowel naar de inwoners, als naar scholen en verenigingen. Als we het hebben over ‘Hartveilig’ dan hebben we het over een initiatief dat de overlevingskansen bij een hartstilstand wil verhogen en ervoor wil zorgen dat de eerstehulpcapaciteiten van de bevolking vergroot worden."

 

In deze context legde de BUUR-fractie op de voorbije gemeenteraad een voorstel neer dat van Houthalen-Helchteren een hartveilige gemeente moet maken. "Enerzijds betekent dit dat we extra willen inzetten op het plaatsen van zoveel mogelijk automatisch externe defibrillatoren (AED’s), anderzijds betekent dit dat we zoveel mogelijk mensen willen informeren en opleiden om correct eerste hulp te kunnen bieden en desgevallend de AED’s te gebruiken."

 

"Om te komen tot een hartveilige gemeente schuiven we als fractie volgende actiepunten naar voren:

  •  het organiseren van gratis EHBO-lessen in alle deelwijken
  • het organiseren van EHBO-lessen in de scholen, zowel voor de leerlingen, de ouders als de leerkrachten
  • het aanbieden van een gratis EHBO-vormingspakket aan de verenigingen in onze gemeente
  • het verhogen van het aantal AED-toestellen op openbare plaatsen in alle deelwijken
  • het actief stimuleren en sensibiliseren van alle inwoners rond dit thema en dit uiteraard met als doel om zoveel mogelijk inwoners te leren om te kunnen en durven werken met een AED
  • het permanent en duurzaam organiseren en ondersteunen van activiteiten en organisaties die zich richten op hartveiligheid
  • het aankopen van twee uitleenbare AED-toestellen zodat verenigingen, sportclubs, organisatoren zo’n toestel kunnen gebruiken bij hun activiteiten"

 

In haar reactie op het positieve voorstel van BUUR, haalt het gemeentebestuur aan dat er al flink wat inspanningen op dit vlak geleverd worden. Zo zijn er al verschillende AED's aanwezig in de gemeente en werden ook binnen de personeelsgroep van het gemeentepersoneel al flink wat mensen opgeleid om met deze toestellen te werken. "Maar het kan altijd beter, dat beaamt ook het bestuur," aldus Filip. "De komende tijd worden er bijkomende AED-toestellen geplaatst, een eerste is alvast voorzien aan De Plas. De bijkomende engagementen zoals het aanbieden van extra vormingen in scholen, zullen besproken worden met het Rode Kruis. Op die manier kan bekeken worden of er inderdaad een tandje bijgestoken kan worden om Houthalen-Helchteren nog meer hartveilig te maken."

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co