BUUR wil vernield CO2-bos opnieuw aanplanten als geboortebos

Begin jaren '90 werd op de kruising tussen de Zalmstraat en de Forelstraat in Houthalen-Oost het eerste CO2-bos van Vlaanderen aangeplant. "Het was destijds een hele happening waarbij ook veel jongeren, samen met onder meer Prins Laurent, het bos aanplantten", aldus BUUR-raadslid Luciana Costa. "Echter, de voorbije lentestorm heeft gigantisch veel schade aangebracht in het bos. Honderden bomen liggen om, grote vlakten zijn totaal vernield. Het bos biedt ons vandaag een trieste aanblik."

 

"Maar BUUR zou BUUR niet zijn als we ook dit triest gegeven geen positieve toets zouden willen geven. Daarom stelden we op de voorbije gemeenteraad voor om, wanneer de honderden omvergeblazen bomen de komende maanden opgeruimd zijn, het bos de komende jaren opnieuw aan te planten samen met de buurtbewoners van Houthalen-Oost. Op die manier ontstaat er ook bij het nieuwe bos een positieve binding tussen de buurtbewoners en het groen. Ons voorstel gaat zelfs nog een stapje verder: waarom maken we van deze gelegenheid geen gebruik om ook in Oost een geboortebos op te richten. Het zou een meerwaarde bieden aan deze plek."

 

Het voorstel van BUUR werd positief onthaald. Schepen van milieu Oktay beloofde het idee een kans te geven. "Ik zal dit goed voorstel op tafel leggen van Limburg.net, zij zijn vandaag eigenaar van het bos en hebben hierin dus het beslissingsrecht. Maar het aanplanten van een nieuw bos, samen met de buurtbewoners en schoolkinderen is een prima plan. Of het ook een geboortebos kan worden, moeten we bekijken. Alvast bedankt voor dit fijne voorstel," aldus de schepen.

 

"We kijken er naar uit en hopen dat het idee het zal halen", besluit Luciana. "Het zou een win-win zijn, én voor de natuur én voor de buurtbewoners."

 

BUUR Houthalen-Helchteren

p/a Stijn Van Dingenen
Hortensiastraat 8 1/1
B- 3530 Houthalen-Helchteren
info@buur.co

Telefoon

0475 97 19 19 (Stijn - S&D)
0475 38 14 16 (Maarten - Open VLD)
0474 50 86 18 (Guido - cultuurpartner SEND)

Email

Info: info@buur.co