Eikendreef wordt aangepakt

Een jaar geleden bracht de BUUR-fractie de slechte staat van de eikenbomen in de eikendreef in Helchteren ter sprake op de gemeenteraad. "Er werd ons toen beloofd dat er een onderhoudsplan zou worden opgesteld, voor deze waardevolle historische bomen", aldus fractieleider Stijn Van Dingenen. "Tot op vandaag is dat plan er echter niet, de bomen kregen ook nog geen opknapbeurt. Het gevolg is dat de toestand van de bomen er zienderogen op achteruitgaat, met takbreuk, schade en afstervende bomen tot gevolg. Hoog tijd dus om hierrond in actie te schieten."

 

En dus legde BUUR vorige week het dossier opnieuw op tafel van de gemeenteraad. "En dat was niets te vroeg. Vorige week vielen wederom een aantal grote takken naar beneden, met veiligheidsproblemen en schade tot gevolg. Een ingreep opnieuw uitstellen, is dus geen optie meer," aldus Van Dingenen.

 

De bevoegde schepen van Milieu gaf BUUR gelijk. "Er moet inderdaad dringend iets gebeuren, willen we deze monumentale dreef in ere houden," beaamde de schepen. "Omdat het blijkbaar niet zo vlot loopt om een onderhoudsplan op te stellen -er zijn meerdere eigenaars/instanties bij betrokken- werd beslist om vanuit veiligheidsoogpunt een firma aan te stellen die de bomen op korte termijn van een flinke onderhoudssnoei zal voorzien. In totaal zullen een 140-tal bomen onderhanden genomen worden. Een eerste onderzoek toonde bovendien aan dat 11 bomen in een dermate slechte conditie verkeren dat voor hen waarschijnlijk een kap noodzakelijk zal zijn. De werken zullen zo'n 21.000 euro kosten."

 

"Als BUUR zijn we blij dat er eindelijk tot actie overgegaan wordt. Het behoud van deze historisch en ecologisch waardevolle eikendreef is belangrijk. We dringen er bij de schepen wel op aan om toch zo snel mogelijk ook een duurzaam onderhoudsplan voor deze bomen op te maken en dit in de toekomst consequent te blijven volgen. Enkel op die manier is er een toekomst weggelegd voor deze waardevolle bomen." 

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co