Handhavingsambtenaar en bouwtoezichters moeten naleven regels ruimtelijke ordening controleren

"We zijn al jaren vragende partij om actie te ondernemen inzake het naleven van de regelgeving op vlak van ruimtelijke ordening in onze gemeente", aldus S&D. De partij legde hiertoe de voorbije jaren ook al verschillende malen vragen neer op de tafel van de gemeenteraad. "Het probleem is dat onze gemeente vandaag geen handhavingsambtenaar heeft. Heel wat inwoners zijn de voorbije jaren bij onze mandatarissen komen aankloppen omdat ze met vragen en problemen zitten inzake het naleven van stedenbouwkundige voorschriften. In heel wat gevallen werden we geconfronteerd met inwoners die door deze problemen in conflict kwamen met buren of andere wijkbewoners. Dit leidde helaas in veel gevallen al tot spanningen en ruzies in woonbuurten; garages die ineens een bijkomende woongelegenheid werden, scheidingsmuren die niet correct gebouwd zijn, ondergrondse kelders die bedrijfsruimten werden,... De dossiers die onze mandatarissen binnenkregen, gaande van verkeerd gebouwde scheidingsmuren, garages die ineens een woongelegenheid werden tot ondergrondse kelderruimtes die zonder vergunning ingericht werden als bedrijfsruimte, liegen er niet om. Er is nood aan handhaving inzake het naleven van stedenbouwkundige regels. We zijn er als S&D van overtuigd dat een goede, correcte en rechtlijnige aanpak hieromtrent heel wat leed en frustraties kan voorkomen."
 
 
 
Om de controle op het naleven van de regelgeving inzake ruimtelijke ordening te organiseren, stapt Houthalen-Helchteren in een specifieke Interlokale Vereniging hieromtrent, samen met de andere gemeenten van de zone MidLim. Een deskundig team zal deze taak binnen dit concept op zich nemen. Een aanpak die lof krijgt vanuit de oppositie. "Het is belangrijk dat er binnen de behandeling van dit soort dossiers gelet wordt op rechtlijnigheid, correctheid en menselijkheid", S&D. "De objectiviteit en de kennis binnen het op te richten team is de beste garantie dat deze aspecten op dit vlak nageleefd gaan worden. Belangrijk voor S&D is dat het team ook preventief zal werken. Inwoners begeleiden bij de naleving van geldende stedenbouwkundige voorschriften is een heel belangrijke opdracht. Op die manier kan veel gedoe achteraf voorkomen worden." S&D juicht bovendien de samenwerking met de andere gemeenten toe. "Deze samenwerking laat toe dat er op termijn binnen deze gemeenten ook op vlak van ruimtelijke ordening stilaan naar mekaar kan toegegroeid worden. Op lokaal vlak blijken heel wat stedenbouwkundige regels vandaag immers nog flink wat interpretatieverschillen te kennen. Met zo'n verruimde samenwerking kan hier ook over nagedacht worden."
 
 
"Als oppositiepartij hebben we de voorbije jaren de mistoestanden in een aantal gemeentelijke dossiers flink aangepakt, maar we willen ook zo fair zijn om als er goede beslissingen genomen worden, deze open en bloot toe te juichen en te steunen. Vandaar dit ondersteunend bericht," besluit S&D.

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co