Harde graffitiboodschappen roepen ernstige vragen op

De voorbije weken doken op verschillende plaatsen boodschappen op die met graffiti op muren en gevels werden gespoten. Vooral de parochiezaal in het hart van de wijk Meulenberg is zwaar getroffen. Deze zaal wordt door heel wat verenigingen gebruikt voor activiteiten en feesten. De fikse graffitiboodschappen ontsieren echter het geheel. We roepen het gemeentebestuur dan ook op om zo snel als mogelijk het gebouw te reinigen. Het heeft geen enkele zin om de toestand te laten zoals ze vandaag is. Dit soort van graffiti spoort vaak aan tot verdere verloedering en bekladding elders in de wijk. Bovendien moet er een onderzoek gevoerd worden naar de daders van deze vernielingen.

 

Wat ons echter nog meer zorgen baart, zijn de inhouden van de boodschappen die men weergeeft met de graffiti. Zo zien we op het parochiehuis naast kinderachtige slogans als 'Meulenberg is van ons' en 'Fuck the police' ook politieke statements staan zoals 'Ottoman is back' of 'Erdogan, fuck America'. Het lijkt misschien banaal, maar het is anderzijds wel een indicatie van de teneur die leeft bij een aantal inwoners op de wijk. We maken ons als BUUR zorgen over die onderhuids levende visies die we steeds vaker horen terugkomen, ook elders in de gemeente.

 

Graag roepen we ons gemeentebestuur dan ook op om dit probleem niet te minimaliseren en hier dringend mee aan de slag te gaan. De graffitislogans moeten al onze beleidsmakers aansporen om actie te ondernemen, te beginnen met het openlijk afkeuren van deze gedragingen. We kijken dan ook uit naar een positieve actie op dit vlak van hun kant uit.

 

Op de komende gemeenteraad van donderdag 22 maart zullen we als BUUR alvast dit thema aankaarten en voorleggen. Zo willen we duidelijkheid krijgen over de manier waarop het gemeentebestuur met deze feiten omgaat en welke acties men onderneemt. Intussen raakte bekend dat het gemeentebestuur 6000 euro ter beschikking stelt van de vzw PIM (Parochiewerking Meulenberg) om hierrond acties uit te werken. We zijn dan ook benieuwd welke doelstellingen, welke visie en welk plan van aanpak aan deze subsidie gekoppeld zijn.

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co