Hommeles rond toekenning sociale woningen

"De gemotiveerde aanvraag voor versnelde toewijzing van een sociale huurwoning vervangt het aloude sociaal verslag", aldus S&D-fractieleider Stijn Van Dingenen die de kat de bel aanbond. "Op zich is het goed dat zo'n procedure in onze gemeente terug wordt ingevoerd. Op die manier kunnen inwoners die in precaire situaties terechtkomen versneld aan een sociale huurwoning geraken. Enige voorwaarde is wel dat de procedure volgens een objectieve leidraad en in alle correctheid verloopt. En daar loopt het mis op dit moment in onze gemeente."
 
Commissie
"We zijn er achter gekomen dat er een kleine commissie is samengesteld die zich exclusief buigt over deze versnelde procedure", aldus Van Dingenen. "Die commissie bestaat uit vier personen: een maatschappelijk assistent van het OCMW, eentje van het Kempisch Tehuis, de voorzitter van het Kempisch Tehuis én dhr. Aytar. Er is echter nergens een gemeenteraadsbesluit, noch een OCMW-raadsbesluit dat deze commissie en de samenstelling ervan erkent en installeert. Integendeel zelfs, het laatste raadsbesluit dat in de OCMW-raad hierrond genomen is, dateert van oktober 2010. Toen besliste de OCMW-raad om niet langer te werken met sociale verslagen. Dus niet enkel de commissiesamenstelling, ook het principe op zich om terug met zulke versnelde procedures te werken, is nooit ergens formeel goedgekeurd. Het kan toch niet zijn dat een OCMW-voorzitter op eigen houtje beslist om zo'n groepje samen te stellen teneinde personen op een versnelde manier aan een woning te helpen?"
 
Persoonlijke druk?
S&D hekelt ook de werkwijze binnen deze kleine commissie. "Nergens is er een besluit of een document dat aantoont op welke wijze de commissie oordeelt over zo'n versnelde aanvraag. Bij de opmaakprocedure destijds van de sociale verslagen was er een duidelijke objectieve leidraad die gevolgd moest worden. Personen die voor een sociaal verslag in aanmerking kwamen, moesten aan een resem voorwaarden en criteria voldoen. Die voorwaarden en criteria zijn er nu niet. Nochtans is het onder meer aan de OCMW-raad om deze criteria vast te stellen en goed te keuren. Door het ontbreken van een duidelijk afgepunt systeem is uiteraard de objectiviteit binnen deze kleine commissie niet te garanderen. En dat is een oncorrecte aanpak", aldus Van Dingenen. "Bovendien zet deze kleine onwettelijk samengestelde commissie het wel bij raadsbesluit vastgelegde Bijzonder Comité binnen de OCMW-raad in zijn hemd. Het is binnen dit comité, dat samengesteld is door leden van de OCMW-raad, waar de behandeling van zo'n versnelde aanvraagprocedure op tafel moet liggen, niet in een klein groepje waarin enkel de voorzitter handelt. Bovendien is voorzitter Aytar niet toegevoegd aan het Bijzonder Comité, die opvolging ligt immers in handen van OCMW-ondervoorzitter Ludo Vanoppen."
 
S&D vroeg tijdens de gemeenteraad tekst en uitleg aan schepen Aytar. Hierbij werd ook de vraag gesteld of er al personen gebruik konden maken van deze versnelde procedure. Aytar moest toegeven dat er al twee personen op die manier behandeld werden. Enerzijds ging het om een persoon die aangereikt is door het Kempisch Tehuis en anderzijds om een persoon die aangereikt werd door voorzitter Aytar zelf. "Het is toch onaanvaardbaar dat schepen Aytar zelf mensen kan aanbrengen in het kader van zo'n versnelde toewijzing", aldus Van Dingenen. "Hoe kan er bij de toewijzing dan nog op een objectieve manier geoordeeld worden? In dit soort van gevoelige dossiers moét het net het Bijzonder Comité zijn dat daar over oordeelt en dat de objectiviteit waarborgt. Aytar stelt dat de betrokken personen behandeld zouden zijn volgens de vroegere criteria van het sociaal verslag. Wel nu, volgens de informatie waar wij over beschikken, klopt dit niet. Als men die oude leidraad had gevolgd, hadden deze mensen vermoedelijk geen gebruik kunnen maken van deze versnelde procedure."
 
Opnieuw belangenvermenging?
Het werd tijdens de gemeenteraadszitting snel duidelijk dat schepen Aytar erg verveeld zat met het verhaal en met het feit dat S&D deze werkwijze achterhaalde en aankaartte. "De schepen probeerde het dossier eerst nog door te schuiven naar de OCMW-raad. Maar dat pikten wij uiteraard niet", aldus Van Dingenen. "Sinds deze legislatuur is de OCMW-voorzitter ook schepen van Welzijn en derhalve valt hij dus ook onder de bevoegdheid van de gemeenteraad", aldus Van Dingenen. 
 
"De schepen kon dan ook niet anders dan toegeven dat hier in de fout gegaan is. Hij probeerde nog te stellen dat het om een proefproject ging, maar zelfs al was dat het geval, dan nog was het de OCMW-raad in casu de gemeenteraad die zo'n proefproject had moeten goedkeuren en mandateren. Het lijkt er voor ons alvast op dat er geprobeerd is om een kleine commissie op te richten waarin schepen Aytar de mogelijkheid creëerde om druk uit te oefenen op het toewijzingsbeleid rond sociale (huur)woningen. En dat kan niet. Door het debat en onze tussenkomst werd schepen Aytar nu verplicht om de komende weken een dossier uit te werken waarin de aanpak en werkwijze rond deze versnelde toewijzingen duidelijk verwoord staat. Het is dan aan de OCMW-raad om hierrond beslissingen te nemen." 
 
"Dit dossier toont helaas wel opnieuw aan dat er binnen het OCMW- bestuur van Houthalen-Helchteren heel wat zaken niet optimaal verlopen, en dan drukken we ons nog zacht uit. Er loopt ook een onderzoek naar het functioneren van de OCMW-ondervoorzitter, een onderzoek dat moet uitmaken of er belangenvermengingen optreden in diens functioneren. Misschien is het tijd om heel de werking van het OCMW-bestuur eens onder de loep te nemen opdat dit soort van ongeoorloofde werkwijzen verdwijnen", besluit Van Dingenen. 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co