Intergemeentelijk samenwerkingsverband ‘Handhaving Ruimte’ presenteert cijfers 2018

In 2017 startten 5 gemeenten met een Intergemeentelijk Samenwerkingsverband (IGS) ‘Handhaving Ruimte’ Midden-Limburg. “Via dit IGS worden in Genk, Houthalen-Helchteren, As, Opglabbeek en Zutendaal vergunningen en vergunningsweigeringen in het kader van ruimtelijke ordening opgevolgd en gecontroleerd”, aldus Stijn Van Dingenen en Michiel Lenssen van BUUR. 

“In veel gevallen gaat het om bouwvergunningen. De opstart van deze IGS en de hieraan verbonden verbalisanten Ruimtelijke Ordening zorgen er alleen al voor dat er minder bouwovertredingen worden begaan. Bouwers weten nu immers dat er dagelijks een team actief is dat zich exclusief richt op deze vorm van handhaving. Het komende jaar zal de IGS trouwens ook verruimen. De fusie van Oudsbergen zal ervoor zorgen dat naast Opglabbeek ook Meeuwen-Gruitrode toetreedt tot de IGS.”

 

Preventie werkt
De medewerkers binnen de IGS hebben in eerste instantie een preventieve opdracht. “Uit het werkingsverslag van 2018 blijkt duidelijk dat die aanpak resultaat oplevert. Bouwende of verbouwende burgers zetten steeds meer in op de voorstellen die door de medewerkers gedaan worden, voorstellen die veelal gericht zijn op regulariseren en herstellen. Een positieve trend.”

 

“Maar niet altijd levert preventie werk het gewenste resultaat op. Een cijferoverzicht toont aan hoe de handhavers van IGS ‘Handhaving Ruimte’ in 2018 in Houthalen-Helchteren hun opdracht invulden:

  • Controles vergunde handelingen: 152
  • Informele gesprekken zonder dossieropstart: 13
  • Aantal opgestarte overtredingsdossiers: 21
  • Aantal aanmaningen: 12
  • Aantal gewone pv’s: 4
  • Aantal opgelegde stilleggingen: 6
  • Aantal registratie pv’s: 2

 

4 herstelvorderingen in Houthalen-Helchteren
Er konden in 2018 in Houthalen-Helchteren ook 19 dossiers worden afgesloten. Het ging hier telkens om dossiers waarbij de betrokkene de overtredingen vrijwillig herstelde of waarbij een regularisatie volgde. Het schepencollege gaf ook in 4 dossiers de opdracht tot een herstelvordering. Zo’n herstelvordering is een stap in de gerechtelijke procedure die niet zo snel wordt gezet. Een herstelvordering is een vordering om een einde te stellen aan de gevolgen van de bouwovertreding. Met een herstelvordering wordt aan de rechter gevraagd dat een herstelmaatregel wordt opgelegd. Een herstelmaatregel heeft een curatief karakter en strekt ertoe de schade aan de ruimtelijke ordening veroorzaakt door de bouwinbreuk te herstellen."

Wanneer we de resultaten van alle participerende gemeenten aan deze IGS ‘Handhaving Ruimte’ analyseren, dan zien we dat in 2018 voor de hele zone er in totaal 175 stedenbouwkundige misdrijven werden vastgesteld.

 

“Wie de cijfers vergelijkt met de jaren voordien, stelt vast dat het preventieve werk van de IGS absoluut positieve vruchten oplevert. De aanmaningen die de handhavers geven, missen hun doel niet. Het cijfer van 14 herstelvorderingen op in totaal 180 opgestarte overtredingsdossiers voor de hele IGS-zone is hiervan het beste bewijs,” besluiten Lenssen en Van Dingenen.

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co