Kinderen kunnen "in stilte" naar De Kleine Kunstenaar vanaf volgende week, en daar zijn we blij mee!

Op het einde van vorig schooljaar namen de kleuters van gemeentelijke kleuterschool De Kleine Kunstenaar in Houthalen-Oost hun intrek in de nieuwbouwlokalen van de school. Vrijwel meteen na hun intrek bleken er flink wat problemen te zijn met de akoestiek.

 

Zowel kinderen als personeel kregen te maken met herhaaldelijke klachten van hoofdpijn en andere ongemakken. Het gegeven zorgde voor verontruste ouders en deed het nodige stof opwaaien. Het leidde tot een conflict tussen de betrokken architect en het gemeentebestuur.

 

Onze fractie bracht het probleem op tafel van de gemeenteraad in juni, wat leidde tot flinke debatten. De hamvraag hierbij was waarom het gemeentebestuur toch besliste dat de kinderen in deze ongezonde omgeving moesten blijven zitten. Ook de architect gaf te kennen die beslissing niet te begrijpen.

 

De architect pikte het ook niet dat hem de volledige verantwoordelijkheid voor dit probleem werd toegeschoven. In een schrijven liet hij duidelijk verstaan dat hij voor de ingebruikname van de lokalen aangegeven had dat de akoestiek nog moest bekeken en bijgestuurd worden. Bovendien wees de man erop dat dit reeds bij de oorspronkelijke aanbesteding gemeld was aangezien de bestekpost rond akoestische materialen veel te beperkt ingeschreven was. De doelstelling zou hierbij zijn dat bij de afwerking van de lokalen er akoestische metingen zouden gebeuren, waarna bijkomende ingrepen zouden worden doorgevoerd.

 

Echter voordat deze ingrepen werden doorgevoerd, werd toch al beslist om de kinderen in mei hun intrek te laten nemen in de nieuwe accommodatie. Dat leidde tot de intussen gekende gezondheidsproblemen bij kinderen en personeel. Inderhaast werden lapmiddelen, zoals het aanbrengen van geluidsabsorberende theaterdoeken in de lokalen, uitgevoerd. Intussen deinde het conflict tussen architect en gemeentebestuur verder uit. Er werd onderling naar mekaar gewezen inzake de verantwoordelijkheden op dit vlak.

 

Intussen is men er in geslaagd om met een compromisvoorstel nog vóór de start van het komende schooljaar een definitieve oplossing te realiseren. Nadat metingen uitgevoerd door onderzoeksbureau PS Acoustics de problemen in kaart brachten, werd beslist om op korte termijn 470 panelen, type polyester wol 40 kg/m³ 50 mm dikte aan te brengen in de lokalen en de kleedkamers. Het aanbrengen van deze geluidsabsorberende materialen moet het probleem definitief verhelpen. De kostprijs van deze materialen wordt voor meer dan de helft gedragen door het gemeentebestuur (23.575,00 euro). Ook de architect en de aannemer nemen elk een stukje van de kosten (zijnde 8.946,00 euro) op zich."

 

Als fractie zijn we tevreden dat de werken uitgevoerd worden en dat het nieuwe schooljaar op een 'stille' manier kan starten. De verdeling van de kosten voor deze bijkomende ingrepen toont bovendien aan dat de verantwoordelijkheid zeker niet enkel bij de architect lag...

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co