Mijnpark wordt nieuw woonpark

Het voormalig mijnterrein, grenzend aan de Pastorijstraat en Centrum-Zuid zal de komende jaren uitgroeien tot een nieuw woongebied. Het gebied grenst aan de dienstencampus van het NAC. Naast wonen zal voor een deel van het terrein ook inudstie mogelijk zijn. Zopas zette het gemeentebestuur het licht op groen voor dit ontwikkelingsplan. 
 
Wonen in een groene omgeving
Het merendeel van de beschikbare oppervlakte van 20 hectare zal worden uitgebouwd als woonpark. In totaal mikken de ontwikkelaars vandaag op 243 wooneenheden voor dit gebeid. Het zal een mix worden van appartementen en grondgebonden woningen. De ontwikkeling is in handen van de tijdelijke handelsvennootschap Kumpen/Cordeel/Houben. Zij zullen instaan voor de realisatie van het woonpark, onder begeleiding van A-Tract Architecture en Bogdan&Van Broek architecten. Zoals de timing nu voorligt wordt de realisatie van de eerst groep wooneenheden voorzien in 2020. Men mikt op de bouw van 25 tot 40 wooneenheden per jaar. 
 
Nieuwe vormen van wonen
Opvallend in het conceptvoorstel is dat binnen het woonproject niet enkel rekening wordt gehouden met duurzaam bouwen en wonen, maar ook met andere vormen van wonen. Zo wil de ontwikkelaar alternatieve vormen van samenwonen inkantelen in het project. Onder meer het delen van gemeenschappelijke ruimten en voorzieningen door verschillende bewoners op de site maken deel uit van dit concept. De ontwikkeling van deze alternatieve woonconcepten wordt mee begeleid door de vzw Samenhuizen. 
 
Legende:
1. park met vijver en speelplek
3. 243 wooneenheden
4. fuifbunker en parochiezaal
7. ontsluitingsweg naar Stationsstraat
8. Limburgplein (evenementenplek)
 
Groen
De groene inkapseling en belevingswaarde van het nieuwe woongebied is één van de voornaamste troeven van het park. Er wordt in het concept veel aandacht besteed aan een groene omgeving voor deze site. Bovendien trekken de ontwikkelaars ook het gebied van de bestaande pastorij bij het concept. De pastorijtuin zal mee betrokken worden bij het project en zich de komende jaren als een publiek park gaan ontwikkelen. Met deze aanpak willen de ontwikkelaars de nieuwe site en de groene visie van deze site doortrekken tot aan de dorpskern. 
 
Parochiezaal en fuiflokaal
Opmerkelijk in het project is ook dat er een nieuwe parochiezaal voor Houthalen-Centrum voorzien wordt. Deze zaal komt op de site dichtbij het bestaande TIKB -gebouw. De huidige parochiezaal aan de Pastorijstraat zal na de realisatie van het nieuw project verdwijnen. Ook de jeugd krijgt zijn plek op de nieuwe site met een fuifkelder die in een nieuw te bouwen hal voor het TIKB onderdak zal vinden. Het bestaande en beschermde monumentale gebouw van TIKB (van de hand van architect Isgour) blijft behouden. 
 
Timing
Opvallend in heel de projectontwikkeling is dat men zal starten met de aanleg van de weginfrastructuur en de groene parkomgeving. Voor de aanleg van de weginfrastructuur trekt het gemeentebestuur zo'n 1,1 miljoen euro uit. Een ontsluitingsweg zal hierbij aansluiting vinden op de Stationsstraat. Pas nadat de infrastructuur en de parkaanleg voltooid zijn, wordt gestart met de woonontwikkeling. 
Naast wonen wordt een deel van het gebied ook gereserveerd voor nieuwe bedrijven. In totaal mikt men op een 15-tal bedrijven die zich hier kunnen vestigen. Opvallend is de bepaling die stelt dat deze bedrijven exclusief actief moeten zijn in de ecologische, clean-tech-sector. De bedrijfsinplantingen leunen dicht aan tegen Centrum-Zuid en bevinden zich achter de site van het TIKB. Er wordt een groene buffer voorzien tussen deze bedrijfszone en het woongebied. 
 
Financieel
Met de projectrealisatie mikt het gemeentebestuur op een financiële inkomst van zo'n 3,6 miljoen euro. De kosten voor de bouw van de nieuwe parochiezaal en de fuifbunker, alsook de kosten voor de aanleg van de (weg)infrastructuur vallen wel ten laste van het gemeentebestuur. Concreet zal dit impliceren dat de geraamde opbrengst de geraaamde kosten zal dekken. 
 
Gematigd enthousiast
De S&D-fractie is gematigd enthousiast over het project. "Er zitten zonder twijfel heel wat goede elementen in het projectplan", aldus fractieleider Stijn Van Dingenen. "Maar we missen toch dat stukje extra ambitie. Vandaag wordt het project verkocht als zijnde een woonpark dat helemaal in het groen wordt ingekapseld en waarbij duurzaam, ecologisch wonen centraal staat. Men pakt ermee uit alsof dit bijzonder innoverend is, maar laat ons wel wezen, in elke nieuwe woonontwikkeling in Vlaanderen spelen deze facetten vandaag al een voorname rol. De vraag is dan ook of deze visie, gelet op de lange realisatietermijn van dit project, na voltooiing nog het hoge ambitieniveau haalt dat men nu voorspiegelt. Misschien was het sterker geweest als men naar exclusieve ecologische projecten had gekeken, zoals bijvoorbeeld het meergeneratie woonproject dat recent in Nijmegen is gerealiseerd of het project van het Eco-dorp in Boekel (foto). (meer info over deze projecten vind je op www.vanlaarhovencombinatie.nl). Ook de inkomsten die tegenover de ontwikkeling van de voorziene 243 wooneenheden en bedrijven staan, liggen vrij laag. Maar goed, we willen het project een kans geven. De komst van een fuifbunker en een nieuwe parochiezaal juichen we als S&D zeker toe." 
 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co