Ook algemeen vuurwerkverbod in Houthalen-Helchteren?

In de schoot van de Vlaamse regering wordt momenteel gewerkt aan een algemeen vuurwerkverbod. Dat zou betekenen dat steden en gemeenten als ze op bepaalde momenten nog vuurwerk zouden toelaten, een lokaal reglement moeten instellen. de BUUR-fractie wilde op de voorbije gemeenteraad van de meerderheidspartijen horen hoe zij tegenover zo'n algemeen verbod staan.

 

"We vroegen dan ook of er in onze gemeente ook zo'n algemeen verbod zal komen", aldus BUUR-raadslid Eefje Van Wortswinkel. "Mocht dat zo zijn, zijn we als BUUR vragende partij om sfeeralternatieven te betoelagen of als gemeente zelf te organiseren. We denken hierbij aan lichtshows bijvoorbeeld, of geluidsarm vuurwerk."

 

De burgemeester ging in op de vraag. "We gaan de komende maanden inderdaad bekijken hoe ver we als gemeente hierin zullen gaan. Het klopt immers dat vuurwerk en bommetjes, denk maar aan de eindejaarsperiode, voor heel wat sfeer, maar zeker ook voor overlast zorgen. Elk jaar opnieuw komen hierover flink wat meldingen. We zullen de aankomende regelgeving dan ook hanteren om te bekijken hoe we hier in onze gemeente mee omgaan. Een definitieve beslissing daaromtrent is er nog niet vandaag."

 

"Een beslissing is er dus nog niet", stelde Eefje vast. "Maar het ziet er naar uit dat het gebruik van vuurwerk en bommetjes ook in onze gemeente flink ingeperkt zal worden. Een prima zaak, onder meer voor de dieren. Ook onze oproep om wel leuke alternatieven te voorzien, viel niet in dovemansoren. Zo werd intussen beslist, in samenspraak met de lokale handelaarsvereniging, om het pinkstervuurwerk in Houthalen-Oost te vervangen door een alternatief. Een aantal Disneyfiguren zal worden ingehuurd om de kermisgangers in Houthalen-Oost te verrassen. Deze act komt in de plaats van het vuurwerk."

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co