Opvallend veel ambtshalve schrappingen

"Als blijkt dat u niet meer verblijft op het adres waar u staat ingeschreven in de bevolkingsregisters en indien het onmogelijk is om uw nieuwe hoofdverblijfplaats vast te stellen, kan het college van burgemeester en schepenen beslissen om u van ambtswege af te voeren uit de registers", aldus Stijn Van Dingenen, gemeenteraadslid en fractieleider voor S&D in Houthalen-Helchteren. "Dit betekent dat u geen officieel adres meer hebt. De schrapping gebeurt na onderzoek door de dienst Bevolking in samenwerking met de lokale politie die controleert of u nog verblijft op het gekende adres. Op zich een procedure waar een bepaalde logica in schuilt. Maar wel een procedure die voor de betrokken persoon verregaande consequenties heeft. Wie ambtshalve wordt uitgeschreven, heeft geen officieel adres meer en bestaat administratief niet meer in België. De geschrapte heeft een ongeldige identiteitskaart, zal problemen ondervinden bij de bank, ziekteverzekering, VDAB, ... Kortom, hij of zij verliest heel wat sociale rechten en burgerrechten. "

 

250 geschrapten op 2 jaar tijd

"Omdat we merkten dat er in onze gemeente haast wekelijks mensen geschrapt worden in deze context, gingen we op onderzoek uit", aldus Van Dingenen. "Dit onderzoek toonde aan dat er de voorbije twee jaar meer dan 250 personen van ambtswege afgevoerd zijn in onze gemeente. Een opvallend hoog aantal. Bovendien stellen we vast dat er in het aantal dossiers van ambtshalve schrappingen de laatste jaren een stijgende tendens waarneembaar is. We onderscheiden hierbij twee grote groepen; enerzijds de groep van ambtshalve schrappingen in het kader van 'verlies van verblijfsrecht' voor vreemdelingen en anderzijds schrappingen in functie van 'onvindbaar op het adres waar de betrokken personen ingeschreven zijn.' In beide gevallen heeft zo'n schrapping verregaande gevolgen voor de personen op zich, maar ook voor onder meer het OCMW."

 

38 referentieadressen

"Wie ambtshalve geschrapt is, is administratief met niets meer in orde. Dat zorgt in veel gevallen voor probleemdossiers. Veelal komen zulke mensen uiteindelijk terecht bij het OCMW. Om uit de probleemsituatie te geraken en je als ambtelijk geschrapte persoon terug in orde te brengen met tal van administratieve zaken, moet je snel een officieel adres hebben. OCMW's beschikken over de mogelijkheid om een referentieadres te creëren voor deze mensen. In de periode 2013-2014 werden in Houthalen-Helchteren liefst 38 referentieadressen toegekend door het OCMW. Het OCMW kent zo'n referentieadres steeds toe voor periodes van 3 maanden. De gemiddelde duur van een toegekend referentieadres bedraagt 6 maanden in onze gemeente. Ook in het toekennen van referentieadressen is een opvallende stijgingstrend waarneembaar. Een trend die ons alvast flink zorgen baart", aldus Van Dingenen. 

 

Aanpak

"Als S&D willen we met deze cijfers aantonen dat er een groeiend probleem is op dit vlak. De bundeling en de koppeling van de cijfers toont nu voor het eerst aan over welke aantallen het gaat. Met 250 schrappingen en 38 referentieadressen zitten we als gemeente erg hoog in de statistieken. Maar het is een gemeentegrensoverschrijdend probleem waardoor een vernieuwde aanpak hierrond noodzakelijk is." 

"Het moet de bedoeling zijn om zoveel mogelijk ambtshalve schrappingen te vermijden. Daarom is het van belang dat elke inwoner weet wat zo'n schrapping inhoudt, wat de gevolgen zijn en vooral hoe je ervoor kan zorgen dat het zover niet komt. Een doorgedreven communicatiecampagne is noodzakelijk. Immers de druk en de moeilijkheden die deze schrappingen met zich meebrengen binnen de OCMW-werkingen is erg groot. Elk dossier van ambtshalve schrapping waarbij de betrokken cliënt bij het OCMW terechtkomt, vraagt een doorgedreven en langdurende begeleiding. Het feit dat referentieadressen in Houthalen-Helchteren gemiddeld 6 maaanden nodig zijn voor geschrapten, onderstreept dit. Vanuit onze fractie willen we alvast de problematiek in beeld brengen en aankaarten. Bovendien roepen we het bestuur op om erg zorgvuldig om te gaan met deze methodiek en om al van in het begin van een dossier tot schrapping de OCMW-werking in te schakelen teneinde de schrapping en het lang aanslepende probleemdossier nadien te voorkomen", besluit Van Dingenen. 

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co