S&D bezoekt noodopvangcentrum

Het noodopvangcentrum voor asielzoekers op de militaire terreinen in Helchteren draait momenteel op volle toeren. "Een ideaal moment om een geleid werkbezoek te brengen aan dit centrum", aldus Guido Corthouts en Jaak Vliegen van SEND, de socioculturele vereniging van S&D. "Op donderdag 17 maart was het zover. Een delegatie van beide organisaties kreeg een rondleiding op het terrein. "Het was een bijzonder leerrijke rondleiding", aldus de deelnemers. "Voor het eerst kregen we een goed beeld van de wijze waarop dit centrum gerund wordt, wie er verblijft en hoe alles er geregeld is. Het is voor de professionele begeleiders in het centrum, maar ook voor de vele vrijwilligers een hele klus om een kwaliteitsvolle opvang te organiseren voor de meer dan 700 asielzoekers die in het centrum verblijven. Tijdens de rondleiding werd ons getoond hoe bijvoorbeeld de kledijverdeling gebeurt, op welke wijze de maaltijden worden bereid en geserveerd en hoe men vanuit het centrum samen met tal van vrijwilligers tracht om een zo zinvol mogelijke daginvulling te organiseren voor de residenten. Eén ding werd meteen duidelijk: een gezellig vakantiegevoel heerst er absloluut niet in dit centrum."

 

Zowat twee derde van de circa 700 asielzoekers in het centrum is mannelijk. Opvallend is ook dat het centrum zo'n 150 minderjarigen telt. Het merendeel van hen volgt overdag onderwijs. Maar ook voor de volwassen in het centrum worden er dagelijks lespakketten en vormingen georganiseerd. Op die manier krijgen de asielzoekers een zinvolle dagbesteding. Daarnaast is er een heel klus- en karweiprogramma waaraan de asielzoekers vrijwillig kunnen meewerken. Een persoon die zich inzet voor een karwei die vaak toch wel enkele uren in beslag neemt, krijgt daarvoor 2,5 euro. Op die manier worden de aanwezigen gestimuleerd om zich actief in te zetten in het centrum en ze kunnen er een klein zakcentje mee verdienen. Dat zakcentje is vaak wel mooi meegenomen als je weet dat elke asielzoeker per week slechts 7 euro zakgeld krijgt. Voor kinderen is dat 4.5 euro. De verhalen als zouden deze mensen met flink wat geld in de buidel in en uit het centrum kunnen wandelen, kloppen dus geenszins.

De asielzoekers slapen in speciale slaapblokken, meestal in groepen van 8 personen. Veel privacy hebben ze niet en het is vaak moeilijk om rust te vinden in de zalen waar zoveel mensen samen slapen. Eten gebeurt in verschillende shiften in de refter. Opvallend: er wordt niet halal gekookt. De asielzoekers kunnen kiezen uit twee menu's, eentje met en eentje zonder vlees. Je kan dan ook niet stellen dat ze hier in grote luxe terecht komen. Het werd ons tijdens dit bezoek duidelijk dat de drie noodzakelijkheden van dit type van opvang, zijnde bed, bad, brood daadwerkelijk de fundamenten van deze opvang zijn. De begeleiders van het centrum waken er trouwens over dat de asielzoekers daadwerkelijk gemixt worden onder mekaar, ongeacht de afkomst of de religie. Het merendeel van de aanwezigen komt uit Afghanistan, Syrië en Irak. Maar alle activiteiten (slapen, eten, animatie, taakuitvoeringen,...) doen ze gemengd. Per slaapblok worden bovendien twee personen als verantwoordelijke aangesteld. Een aanpak die loont, het is vrij rustig in het centrum in Helchteren. 

 

Naast een effectief beeld over de werking van het centrum zelf, kreeg de delegatie ook een deskundige uitleg over de procedures die deze asielzoekers kunnen doorlopen tijdens hun verblijf en hun asielaanvraag. Ook die uitleg was verhelderend. Er werd ook dieper ingegaan op de medische zorgen die nodig zijn voor deze grote groep mensen en bijvoorbeeld over de vormen van onderwijs die gelinkt aan het centrum worden georganiseerd. Twee zaken nam de delagatie zeker mee na het bezoek. Het is absoluut geen vakantieverblijf voor deze mensen, maar een louter noodzakelijke omgeving om tijdelijk in te verblijven. Maar ook de professionaliteit van de begeleiders en de warme inzet van de vele vrijwilligers in het centrum bleven zeker bij...

 

 

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co