Wordt de Abdijhoeve verkocht?

Het ziet er sterk naar uit dat het gemeentebestuur de historische Abdijhoeve op domein Kelchterhoef de komende tijd van de hand zal doen. Nadat begin dit jaar duidelijk werd dat de uitbater van deze gekende horecazaak zijn concessie met de gemeente niet wenste te verlengen, bekeek het schepencollege welke mogelijkheden er met dit pand zouden worden aangeboord. Die zoektocht leidde naar een samenwerking met de organisatie FedNet.

 

Keuze voor de kassa?

"FedNet is een organisatie die gespecialiseerd is in het vermarkten van vooral overheidsgebouwen", aldus Stijn Van Dingenen en Maarten Houben gemeenteraadsleden van BUUR. "Door de samenwerking met FedNet werd het voor ons al vrij snel duidelijk dat het bestuur het liefst van al dit gebouw wil verkopen. Feit is dat het gebouw om opnieuw degelijk operationeel te zijn, best wel wat renovatiewerken nodig heeft. Door een verkoop haalt het bestuur niet alleen een (voor de magere gemeentekas erg welkome) eenmalige opbrengst binnen, men moet ook het gemeentelijk budget niet belasten met investeringskosten. Al is het natuurlijk wel zo dat die grotere investeringen vandaag nodig zijn omdat de voorbije jaren geen jaarlijks investeringsplan voor deze eigendom werd opgesteld en gevolgd. Het is dus met andere woorden een inhaaloperatie die nodig zou zijn."

 

Concessie

Toch is BUUR niet meteen voorstander van een verkoop. "Je kan bij een verkoop wel bepalingen opnemen waarbij je bijvoorbeeld aan de koper oplegt dat het een horecapand moet blijven, of een hotel, maar zelfs dan heb je de toekomst van het pand niet meer echt in handen."

 

"Het zou met andere woorden zomaar even een specifieke feestzaal kunnen worden die zich niet richt op de dagjestoeristen of de buurtbewoners die op het domein willen verpozen. Bovendien heb je bij een verkoop ook nog weinig impact op de kwaliteit én verlies je een waardevol historisch erfgoed in je gemeentelijke portefeuille."

 

"Daarom dat BUUR er zowel in de commissie als in de gemeenteraad op aandrong om niet alleen een verkoopsprocedure toe te laten, maar ook eventuele investeerders de kans te bieden om een dossier in het kader van een concessie of erfpacht in te dienen. De kwalitatieve inhoud van het dossier (met andere woorden het toekomstplan dat de investeerder voor deze hoeve op tafel legt) moet dan bepalend zijn voor de toewijzing voor ons. Gelukkig had het bestuur hier oren naar en is ook deze optie vandaag nog mogelijk. Nu is het afwachten welke investeringsdossiers er de komende weken zullen binnenkomen voor deze prachtige Abdijhoeve."

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co