1 op 10 scholieren in Houthalen-Helchteren verlaat het secundair onderwijs zonder diploma

De onderwijsadministratie publiceert elk jaar cijfers over de vroegtijdige schoolverlaters: jongeren tussen 18 en 25 jaar die niet meer leerplichtig zijn en het secundair onderwijs verlaten zonder diploma. Dit gaat dus niet over studenten in het hoger onderwijs die er de brui aan geven, maar over scholieren.

De pas gepubliceerde cijfers gaan over het schooljaar 2017-2018. Hieruit blijkt dat tijdens dat schooljaar in onze gemeente Houthalen-Helchteren 30 scholieren hun secundaire schoolloopbaan beëindigden zonder dat ze een diploma haalden. Omgerekend is dat 10,4% of 1 op 10 leerlingen dat jaar.

 

In het verleden werd vaak gesteld dat deze kwetsbare doelgroep zich vooral situeert binnen een gezinskader met een socio-economische achterstand of een niet-Nederlandse thuistaal. Onderzoek toont nu aan dat je niet alles kan afschuiven op de socio-economische achterstand of de thuistaal. Zo blijkt bijvoorbeeld dat van de 129 jongeren die de Genkse scholen hebben verlaten zonder diploma, 43 jongeren thuis alleen Nederlands spreken. 35 jongeren hebben een moeder met een diploma hoger secundair onderwijs en 12 met een diploma hoger onderwijs. 12 jongeren hebben weliswaar een moeder zonder diploma lager onderwijs, maar er zijn tegelijkertijd ook wel 15 leerlingen die in dezelfde situatie zitten en toch een diploma hebben gehaald.

 

Ook verwijzingen naar armoede verklaren zeker niet alles, want als we voortgaan op wie een schooltoelage krijgt, dan zijn de verschillen met degenen die wel een diploma halen niet zo erg groot.

 

Voor BUUR moeten deze cijfers aanzetten om verdere inspanningen te leveren op onderwijsvlak in onze gemeente. Met 10,4% zitten we weliswaar in de Limburgse middenmoot, toch moet het de ambitie blijven om iedereen in het secundair onderwijs te laten slagen en met een diploma de arbeidsmarkt op te laten gaan, of uiteraard studies te laten verderzetten.


In onze buurgemeente Genk dalen de cijfers rond scholieren die zonder diploma hun secundair onderwijs verlaten flink. Genk werkt al een aantal jaren specifiek rond deze materie en legt momenteel de laatste hand aan een gericht plan hierrond. Een plan dat is opgesteld door de actoren in het onderwijs en actoren zoals het CLB. Mooi is ook dat men bij onze Genkse buren niet rechtstreeks spreekt over een onderwijsplan, maar wel over talentontwikkeling. Een prima insteek als je 't ons vraagt.
Misschien eens even over de 'grens' kijken en wat mosterd gaan halen bij de Genkse collega's want we willen toch allemaal dat die 10,4% nog verder zakt, toch?

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co