Blijven armoedeverenigingen in de kou staan?

In 2017 telde onze gemeente 215 inwoners die een leefloon ontvangen hebben. Dat aantal komt neer op gemiddeld 7,03 leefloners op 1.000 inwoners. In 2018 daalde dat cijfer licht naar 6,66 leefloners op 1.000 inwoners. In het eerste kwartaal van dit jaar, van januari tot maart, telde onze gemeente al 132 leefloners. Cijfers die duidelijk aantonen dat armoede prominent aanwezig blijft in Houthalen-Helchteren. 

 

Vanzelfsprekend dat deze inwoners die een leefloon ontvangen, het erg moeilijk hebben om  rond te komen. Ze behoren tot de meest kwetsbaren onder ons. Maar de doelgroep van de leefloners is nog maar een peulschil van de zoveel meer inwoners die het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Ieder van ons zal het met ons eens zijn dat er binnen onze gemeente nood is aan ondersteuning van deze doelgroep, ondersteuning die vaak geboden wordt door organisaties en verenigingen die zich inzetten voor deze kwetsbare medemensen.

 

Pal naast dit NAC waar we vandaag in luxe vergaderen heeft armoedeorganisatie Warm Hart haar uitvalsbasis. Deze vereniging zet zich al vele jaren in om onze inwoners die het moeilijk hebben te ondersteunen. Wat verder op vinden we Sint-Vincentius terug en op de Koolmijnlaan treffen we de Weggeefwinkel aan. Het contrast tussen dit NAC en de huisvesting van deze verenigingen is enorm groot. We nodigen iedereen uit om eens langs te gaan bij deze verenigingen. Graag brengen we de trieste huisvesting van deze armoedeverenigingen op deze gemeenteraad ter bespreking. 

 

Het lokaal van Warm Hart is van Infrax, nu gekend als Fluvius. De gemeente zou dit gebouw jaren geleden reeds aankopen en ter beschikking stellen aan Warm Hart. Vandaag ontvang deze vereniging financiële ondersteuning van ongeveer 14.000 € waarmee ze de huur kunnen betalen. Een groot bedrag als je weet in welke omstandigheden men daar mensen moet ontvangen. Wekenlang al moeten de vrijwilligers er letterlijk in de kou werken. De verwarming laat het al maanden afweten. Dubbel triest als je weet dat de energiefactuur voor hen jaarlijks zo'n 6.000 € bedraagt. Vanzelfsprekend stellen we ons als BUUR de vraag hoe het kan dat Warm Hart al wekenlang letterlijk in de kou blijft zitten. Herhaaldelijk werden vragen hierover gesteld aan het gemeentebestuur, maar vooralsnog zonder oplossing. Onze vraag is dan ook hoe het zit met de verwerving van dit gebouw door de gemeente en de hieraan gekoppelde overeenkomst tussen Warm Hart en het gemeentebestuur. Het kan voor ons niet zijn dat het administratief niet in orde zijn met de eigendomsstructuur van dit gebouw er nu mee voor zorgt dat deze organisatie in zulke omstandigheden haar werking moet ontplooien. Op welke manier zal het gemeentebestuur de technische problemen in het gebouw op korte termijn duurzaam oplossen? Het is hoog tijd dat er flinke ingrepen worden doorgevoerd die het gebouw duurzamer, energievriendelijker en werkbaarder maken. Graag ontvangen wij dan ook een duidelijke stand van zaken hierrond met een timing die de aanpak omvat.

 

En het probleem  zit niet enkel bij het gebouw van Warm  Hart. Ook Sint Vincentius moet al jaren werken vanuit een locatie die verre van ideaal is. Een aantal jaar geleden werd al geopperd om het voormalige Sociaal Huis te verbouwen en ter beschikking te stellen van deze organisatie. Een renovatiedossier werd opgestart, budget werd voorzien. Echter, de verbouwingen komen maar niet op gang, er lijkt amper schot te komen in deze zaak. Onze vraag is dan ook hoe lang dit nog gaat duren? Gaat het plan met Sint-Vincentius nog door en welke timingen mogen we ook in dit dossier vaststellen?

 

Als derde is er De Weggeefwinkel, een private vzw die vandaag meer dan 2.000 leden kent en dagelijks mensen in armoede verderhelpt. De voorbije jaren groeide deze organisatie dermate dat de huidige private locatie absoluut niet meer toereikend is. Gelet op het belang van ook deze armoedeorganisatie en de positieve bijdrage die ze levert aan armoedebestrijding, verdient ook deze organisatie de juiste ondersteuning. Is het gemeentebestuur bereid om ook de huisvesting van de Weggeefwinkel te bekijken en te ondersteunen? Er zijn zoveel leegstaande gebouwen, vaak in gemeentelijke eigendom, die perfect geschikt zouden zijn om deze organisatie een degelijk onderkomen te bieden.

 

Ook mensen die het moeilijk hebben, hebben volgens onze fractie het recht op een deftige huisvesting, op een warm lokaal, op een gezonde omgeving. We hopen als BUUR oprecht dat dit gemeentebestuur het maatschappelijk belang van al deze organisaties erkent en op een positieve manier met hen wil samenwerken, ze wil ondersteunen.

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co