BUUR keurt als enige vernieuwd afvalreglement niet goed

Op de voorbije gemeenteraad lag de goedkeuring van een aangepast afvalreglement voor. Door de vernieuwde aanpak van de blauwe PMD zak, diende een reglementsaanpassing te worden doorgevoerd. Alle partijen stemden in met het vernieuwde reglement, enkel BUUR stemde opnieuw tegen.

 

"We blijven vinden dat afvalaanpak en de hiermee gepaard gaande kosten bijlange niet de beste invulling krijgen," aldus de voltallige BUUR-fractie. "We hebben altijd al tegen deze aanpak gestemd, ook nu. Bij elke stap die in deze gezet wordt, lijkt het er steeds meer op dat heel de afvalaanpak vooral om veel geld draait. Ook nu weer. Inwoners betalen jaarlijks hun afvalbelasting. In ruil krijgen ze een beperkt pakket gewone huisvuilzakken. Maar wat zegt het vernieuwde reglement: je moet veel meer plastic en andere materialen in de PMD zak stoppen. Die PMD zakken moet je wel kopen! In de gewone huisvuilzak mogen veel minder afvalstoffen worden meegegeven. Simpel gezegd: de zakken die je krijgt omwille van de betaalde afvalbelasting, daar kan je veel minder mee doen, en de PMD-zakken die je moet kopen, die moet je voor steeds meer residu's gebruiken. Het wordt dus met andere woorden, netjes verpakt, alweer duurder voor de mensen. Een principe waar wij niet achter staan. Als er meer afval in de PMD zakken moet meegegeven worden, dan moeten er ook een pakket PMD zakken zitten in de afvalbelasting die je nu al betaalt."

 

"Dat afval geld kost, dat er een solidariteitsfactor ingebakken mag worden en dat de ophalingen vernieuwd en verbeterd worden, daar zijn we ons absoluut van bewust. Maar het kan ons inziens echt wel anders, tenminste als het effectief om afvalbeheersing gaat. Iedereen betaalt vandaag zijn afvalbelasting en krijgt in ruil een vast pakket aangeboden. Maar wat hebben bewoners van een flat bijvoorbeeld aan een pakket van 400 kg groenafval dat ze voor die prijs mogen storten? Om maar één voorbeeld te geven. Geef inwoners de kans om hun afvalpakket zélf samen te stellen. Plan je verbouwingen, maar heb je bijvoorbeeld geen asbest in jouw omgeving, dan zou het moeten kunnen dat je het contingent asbest vervangt door een contingent puinafval. Op die manier betaalt iedereen zijn afvalbijdrage mààr je geeft mensen de vrije keuze welke afvalstoffencontingenten ze hiervoor in de plaats willen. Dat is een veel eerlijker principe én, en daar gaat het ons ook om, een principe dat zwerfvuil en andere toestanden veel meer zou voorkomen. We blijven voor die verbeterde, meer eerlijke én doordachte aanpak pleiten."

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co