BUUR luidt alarmbel over gemeentefinanciën

Op de voorbije gemeenteraad werd de gemeentelijke jaarrekening 2018 voorgelegd. Op zich was deze jaarrekening een positief gegeven, toch roept ze op tot waakzaamheid én tot actie op middellange termijn.

 

"Heel de jaarrekening hier toelichten, zou ons te ver leiden", aldus fractieleider Stijn Van Dingenen. "Wie echter naar de slotsommen kijkt en de analyse hierop verder maakt, stelt een verhoudingsgroei vast die toch tot alertheid oproept. Aan de inkomstenzijde zien we voor 2018 een bedrag van 38.464.337 euro staan, een stijging ten opzichte van de voorgaande jaren (in 2017: 38.308.125 euro en in 2016: 38.079.118 euro). Kijken we naar de uitgaven, dan zien we dat in 2018 het totaal der uitgaven 36.918.901 euro bedroeg. Ook hier een is een stijgend patroon waarneembaar: in 2017 lagen de totale uitgaven op 35.204.723 euro, in 2016 was dat 35.845.266 euro."

 

"Gaan we de evolutie van zowel de totale inkomsten als de totale uitgaven bekijken over meerdere jaren, dan zien we dat de inkomstenzijde gemiddeld zo'n 1.1% per jaar cumulatief stijgt. Doen we dezelfde analyse bij de uitgaven, dan zitten we daar aan een gemiddelde jaarlijkse stijging van iets meer dan 3%. Het verschil tussen de inkomstenzijde die vandaag gelukkig nog groter is dan de uitgavenzijde is dermate klein dat, indien deze evolutie zich onverminderd voortzet, we vanaf 2023 afstevenen op een jaarlijks exploitatietekort. Dat is uiteraard geen gezonde vaststelling."

 

"Het gemeentebestuur zal dan ook vrij snel met een financieel plan moeten komen dat inbreekt op deze evolutie. Simpel gezegd: ofwel moet het groeipatroon van de stijgende uitgaven verminderd worden, ofwel moet er naar bijkomende inkomsten structureel gezocht worden. Als BUUR hebben we hier in het verleden al vaker voor gewaarschuwd en er werden ook al suggesties gedaan rond het structureel invoeren van bijkomende inkomstenbronnen zoals bijvoorbeeld de toeristentaks (gemiddeld berekend op een jaarinkomst van ca. 600.000 euro). Ook andere opties zijn mogelijk, dank maar aan het creëren van samenwerkingsverbanden over de gemeentegrenzen heen die lastenverlagend werken voor onze eigen gemeentekas, creatieve nieuwe inkomsten zoals een mogelijke heffing op afvalaanvoer, innovatieve projecten zoals energieprojecten op lokaal of interlokaal niveau,...Een zware ingreep op het uitgavenpatroon, daar zijn we niet meteen voorstander van. De dienstverleningsnoden in onze gemeente zijn er, daar nog op besparen zou op een aantal vlakken nefast kunnen zijn."

 

" Het wordt dus uitkijken naar het najaar wanneer de meerderheid met haar meerjarenbudget naar de gemeenteraad moet komen. We zijn als BUUR alvast bereid om mee te denken, mee te werken aan positieve structurele oplossingen, in het belang van onze inwoners. Er komen immers ook een resem belangrijke nieuwe, noodzakelijke investeringen af op het gemeentebestuur, die uiteraard ook een impact zullen hebben op het jaarbudget. De financiële tekening wordt dus nog complexer", besluit Van Dingenen.

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co