Dan toch nog beperkte recreatieve toekomst voor Wild- en Wandelpark

De voorbije jaren hebben we als BUUR-fractie er blijvend op gehamerd dat het Wild- en Wandelpark in Molenheide niet mag verdwijnen. Deze mooie natuurplek waarin beleving in de natuur en met de dieren centraal staat, is een meerwaarde voor elk van onze inwoners. Echter, een nieuw natuurinrichtingsplan dreigde het einde van dit Wild- en Wandelpark te worden.

 

Gelukkig loont het soms om zowel voor als achter de schermen vaak op eenzelfde nagel te blijven kloppen. Met de tijd raakten steeds meer mensen, ook binnen de andere politieke fracties, overtuigd dat het Wild- en Wandelpark zijn plaats heeft in dit gebied. Het leverde flinke gesprekken op met onder meer het Agentschap voor Natuur en Bos, waardoor de natuurinrichtingsplannen in de positieve zin evolueerden.

 

Op de gemeenteraadscommissie van november werd dan duidelijk in welke definitieve plooi het gebied nu valt. Er is een akkoord om 10% van het hele gebied toch nog voor te behouden voor recreatie. In dit gebied -de zone rondom de boskantine- blijft dus ook in de nieuwe natuurinrichtingsplannen, ruimte voor speeltoestellen voor de kinderen, een gezellig belevingsterras aan de boskantine én enkele dieren. Er komt een nieuwe uitloopweide voor een tiental damherten, de everzwijnen blijven behouden (wel met een afbouwplan omdat de kudde veel te groot is) en er blijft ook plaats voor de vier zwijntjes die er nog zitten. Alle andere dieren vonden intussen een nieuwe thuis buiten het park.

 

In de recreatiezone wordt ook ruimte vrijgehouden voor nieuwe invullingen. Hierbij denken we aan een speelbos of een natuur-educatieve plek. Verder zal er doorheen het gebied ook een vernieuwde fietsverbinding komen die de boskantine linkt met het fietsroutenetwerk.

 

Deze recreatieve plek gekoppeld aan de nieuwe natuurinrichting waarbij een aantal zones die vandaag nog overwegend naaldboszones zijn en die in de nieuwe natuurinrichting omgebouwd worden tot landduingebieden, brengt een vernieuwde en duurzame toekomst voor deze bijzondere plek. We zijn als BUUR dan ook erg blij dat dit dossier op deze manier evolueerde en dat natuurherstel en recreatie op een doordachte manier ook hier hand in hand kunnen verdergroeien.

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co