Flink debat over consumptiecheques van 300 euro voor personeel

Op de voorbije gemeenteraad vond er een flink debat plaats over het toekennen van een consumptiecheque aan het voltallige personeel van gemeente, OCMW en ZORG. "Het gemeentebestuur gaat elk personeelslid een consumptiecheque aanbieden van 300 euro", aldus BUUR. "Die cheque kadert in de coronamaatregelen waarbij de overheid heeft opgeroepen aan werknemers om een cheque toe te kennen. Het doel is tweeledig: de werknemers danken voor hun inzet én met de cheque worden lokale ondernemers, waar de cheque te gebruiken is, ondersteund."

 

"We vinden het als BUUR uiteraard prima dat er initiatieven komen om de getroffen ondernemers te ondersteunen. Eerder werd al extra geld vrijgemaakt voor de handelaarsvereniging én er was natuurlijk de coronabon van 40 euro voor elk gezin in onze gemeente. Initiatieven waar we helemaal achterstaan."

 

Toch stemde BUUR niet voor het voorstel. "Klopt. Voor ons had er veel meer nuance in het voorstel moeten zitten. Nu krijgt elk personeelslid een cadeau van 300 euro, goed voor een totaaluitgave van meer dan 200.000 euro. We vragen ons af of dit wel de beste aanpak is. Ons zorgpersoneel zet zich ontzettend hard in, in deze coronatijd. Dat je hen een extra hart onder de riem steek, daar zijn we mee akkoord en daar hebben we ook vóór gestemd. Maar we kunnen niet ontkennen dat de impact voor andere personeelsleden veel gematigder was. Om élk personeelslid niet te treffen, werden al maatregelen genomen. Zo werd niemand op technische werkloosheid gesteld, krijgt iedereen de kans om van thuis uit te werken, wordt er geen onderscheid gemaakt tussen vastbenoemde en contractuele personeelsleden én de eerste zes weken van de corona-lockdown werd het stelsel van tijdelijke dienstvrijstelling gehanteerd. Dat betekent dat personeelsleden met behoud van loon deeltijds thuis konden blijven (nadat overuren werden opgebruikt en andere taken werden ingevuld). Al die maatregelen hebben er toe geleid dat ons personeel zo weinig mogelijk nadeel ondervond van de crisis. Om daar nu zomaar een cheque van 300 euro bovenop te doen, is misschien toch een beetje van het goede teveel. Het onderscheid wordt niet gemaakt met bijvoorbeeld de keiharde inzet van het zorgpersoneel of het personeel dat vrijwillig ging helpen in onze zorginstellingen. We hadden als BUUR die nuance willen terugzien."

 

De burgemeester was het niet eens met de stelling van BUUR. Hij vond dat de lat gelijk moest gelegd worden voor elk personeelslid. "Dat is een mening die de meerderheid mag hebben. Maar die gelijkheid schuilde al in de beslissingen van dienstvrijstelling en het behoud van het volledige loon voor iédereen."

 

Opvallend was wel dat niemand van de meerderheid een antwoord gaf op twee vragen die we als BUUR op 't eind van het debat stelden: "Wat zeggen we tegen de horecawerknemer die ontslagen is ten gevolge van Corona en die geen lokale ondersteuning krijgt en ons vraagt waarom zijn buurman die op de gemeente werkt, die geen enkel loonverlies leed, nu ineens 300 euro cadeau krijgt?"

 

"En wat zeggen we tegen de thuisverpleging die eveneens geen lokale ondersteuning krijgt, die keihard werkt in het kader van de zorgverstrekking, met alle risico's vandien en die ons vraagt waarom haar buurvrouw die op de gemeente werkt zonder loonverlies of extra corona-inspanning nu 300 euro cadeau krijgt?" Het bleef héél stil aan de kant van de meerderheid...

 

Het feit dat we als BUUR niet vóór het voorstel stemden, wil niet zeggen dat we ons personeel niet waarderen. We vinden gewoon dat die nuances er in hadden kunnen zitten, dat de invulling van de ondersteuning héél anders had gekund. We zijn dankbaar voor alle inspanningen die het personeel levert, ook in deze zware tijden, maar niemand zal ontkennen dat de inspanningen van onder meer het zorgpersoneel toch anders in te schatten zijn dan van de reguliere administratieve krachten bijvoorbeeld.

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co