Intrafamiliaal geweld: laat het ons versterkt aanpakken!

In het lokaal veiligheidsplan van Houthalen-Helchteren ligt de focus op een vijftal aspecten: fietsdiefstallen, woninginbraken, sociale overlast, druggerelateerde overlast, geweld in het openbaar vervoer en geweld op evenementen. "Vanzelfsprekend is het goed dat aan deze thema's aandacht geschonken wordt", aldus BUUR-raadslid Stijn Van Dingenen. "Maar het lijkt ons tijd om ook in te zetten op andere thema's. Intrafamiliaal geweld is bijvoorbeeld zo'n thema waar we meer oog moeten voor hebben."

 

"Het aantal registraties van intrafamiliaal geweld stijgt in onze gemeente jaar na jaar. Kijken we naar de registraties van intrafamiliaal geweld gekoppeld aan fysiek geweld, dan kenden we in 2016 64 geregistreerde feiten, in 2019 waren dat er 85. Een nog sterkere stijging zien we bij intrafamiliaal geweld gekoppeld aan psychisch geweld. Hier gaan we van 29 registraties in 2016 naar 72 registraties in 2019. Verder zijn er registraties van intrafamiliaal geweld gekoppeld aan economische feiten of sexueel geweld."

 

"De voorbije jaren zien we binnen de politiezone dat er versterkt wordt ingezet op dit thema. Binnen de politiezone Carma bestaat de cel die zich toespitst op intrafamiliaal geweld intussen uit 12 teamleden. Maar dat neemt niet weg dat het aantal feiten opmerkelijk is, en vermoedelijk zelfs nog veel hoger ligt omdat veel voorvallen van intrafamiliaal geweld nog steeds niet gemeld worden. De impact van deze geweldpleging op de betrokkenen én hun directe omgeving is echter groot. Vandaar dat we als BUUR aandringen om hier versterkt op in te zetten."

 

"En dat versterkt inzetten heeft zeker niet altijd te maken met een politionele aanpak. Ook op sociaal vlak moet aan deze thematiek de nodige aandacht geschonken worden. Veelal speelt intrafamiliaal geweld zich in een context af waar ook andere parameters als geestelijke gezondheid, armoede en financiële problemen een grote rol spelen. Daarom moet deze thematiek ook via die weg benaderd worden. Binnen onze lokale zorgactoren wordt er al aandacht aan geschonken. De verwachting is echter dat de huidige corona-omstandigheden op vlak van intrafamiliaal geweld een negatieve impact gaan hebben. Zaak dus om hier de komende tijd versterkt op in te zetten."

 

BUUR stelde voor om deze thematiek op te nemen binnen het lokaal veiligheidsplan. Het bestuur erkende de problematiek en onderschreef de noodzaak van een globale aanpak. Er zal bekeken worden op welke wijze er de komende tijd versterkt op ingezet kan worden.

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co