Maatregelen moeten geurhinder REMO afremmen

"De BUUR-fractie kaartte het probleem al herhaaldelijk aan in de gemeenteraad en ging intussen ook met de leiding van het bedrijf aan tafel zitten", aldus fractieleider Stijn Van Dingenen die het REMO-dossier al jaren opvolgt. "Afgelopen maandag lichtte het bedrijf in de gemeenteraadscommissie toe welke maatregelen er intussen genomen zijn."

 

EWS en wijkteams

In de eerste plaats voert REMO dag en nacht geurmetingen uit op de site. Onder meer het EWS (Early Warning System), een systeem dat geurwaarnemingen op het terrein doet en dat onder controle staat van het VITO, wordt hiervoor ingezet. De meetresultaten worden hierbij dagelijks geanalyseerd.

"Daarnaast plaatste het bedrijf ook extra e-noses in de buurt van het stort", aldus gemeenteraadslid Michiel Lenssen die de problematiek ook al herhaaldelijk aankaartte. "Deze meettoestellen staan in Wolfsdal, Vlierhof, Kolderstraat, Weygaardstraat, Vijfeindestraat en Blookstraat. Sensoren in de e-noses detecteren onder meer veranderingen in luchtstromingen."

Vorig jaar werd ook reeds een meldingsprotocol afgesloten met wijkteams in de buurt van het stort. Wordt er geur waargenomen, dan melden de buurtbewoners dat en binnen een kwartier wordt een ploeg ter plaatse gestuurd die de geur komt detecteren.

 

Bijkomende maatregelen

"Ondanks deze maatregelen blijft de geurhinder opduiken. Daarom pleitten we er ook voor om bijkomende maatregelen te nemen", aldus Stijn en Michiel. "Volgende acties werden intussen uitgevoerd:

  • plaatsing van een bijkomende vaste meter in Vlierhof (Lindeman)
  • revisie van de technische materialen zoals de e-noses en het EWS
  • afdekken van bestaande percolaatputten
  • dichten van een vijver op het terrein
  • versnelde afdekking van de open stortzone waardoor de stortmond zo klein mogelijk is
  • er wordt sinds mei een verneveltoestel ingezet op de stortzone
  • er wordt een verscherpte horizontale gasdrainering bijkomend aangesloten op het systeem opdat gassen in de nieuwe stortzone niet in de atmosfeer terecht kunnen komen."

 

Gezondheidsmetingen

Belangrijk is ook dat het VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) het voorbije voorjaar een omgevingsanalyse uitvoerde. Hierbij werden luchtkwaliteitsmetingen uitgevoerd in opdracht van onder meer het Agentschap Zorg en Gezondheid. Er werden zowel kortetermijnmetingen als langetermijnmetingen uitgevoerd. "De resultaten van deze metingen werden geanalyseerd en vergeleken met onder meer de wettelijk toegelaten waarden, de gezondheidswaarden en luchtmetingen in andere zones in Vlaanderen", aldus Michiel. "De metingen werden uitgevoerd gedurende 4 periodes van telkens 2 weken. De cijfers die in de commissie openbaar gemaakt werden, tonen aan dat geen enkele meting abnormale of onaanvaardbare waarden kon constateren. Het rapport stelt dan ook dat er geen directe gezondheidsimpact is."

 

"Om nog meer in te zetten op het begrip 'meten is weten' werden intussen ook bijkomende meettoestellen bij buurtbewoners geplaatst. Deze toestellen hebben als doel om kortetermijnmetingen te doen. Merkt de buurtbewoner geur op, activeert hij het toestel en wordt de luchtkwaliteit op dat moment gemeten."

 

Geurteam

Ook het gemeentebestuur is bezorgd en stelde een geurteam aan. Medewerkers van de milieudienst gaan geregeld 's morgens en 's avonds op pad om zelf vaststellingen te doen en worden ingeschakeld als er meldingen zijn.

 

Positieve maatregelen, maar nog geen definitieve oplossing

"Als BUUR verbinden we een aantal conclusies aan deze tussentijdse analyse. In de eerste plaatst stellen we vast dat er vanuit verschillende hoeken acties ondernomen worden om de geuroverlast te voorkomen. Dat is uiteraard positief, maar vooralsnog niet toereikend aangezien er meldingen blijven komen."

"Anderzijds, en dat vinden we wel belangrijk, tonen de onderzoeksresultaten aan dat er geen schadelijke stoffen gemeten werden die in te hoge concentraties voorkomen, wat op zich positief nieuws is."

 

 

"We raden buurtbewoners wel aan, als ze geurhinder vaststellen, dat ze dit melden enerzijds aan de politie maar anderzijds is het ook zinvol om dit te melden aan de lokale milieudienst (011-49 20 00 - tijdens de kantooruren). Op de website van Houthalen-Helchteren kan je bij geurhinder ook een meldingsformulier invullen (via zoekmachine: geurhinder intikken)."

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co