Maatregelen om snelheidsduivels af te remmen, zijn in zicht

Deze maand verloopt de gemeenteraad, ingevolge de Corona-maatregelen, digitaal. Dat betekende dat de BUUR-fractie haar vragen vorige week al schriftelijk indiende en intussen de antwoorden ook al mocht ontvangen. Bij één van de vragen wilde BUUR weten hoe het gemeentebestuur de vele klachten over snelheidsduivels in onze gemeente wil aanpakken...

Het gemeentebestuur geeft toe dat de focus van de politiediensten de voorbije maanden vooral op de handhaving van de Corona-regelgeving lag. Door de aanhoudende klachten én de tussenkomst van BUUR zal in overleg met politie Carma een verhoogd aantal snelheidscontroles worden aangevraagd en ingepast. Deze controles zullen niet enkel op de drukkere verbindingswegen worden uitgevoerd, maar ook elders.

 

BUUR haalde in haar vraagstelling ook een aantal drukkere straten aan waar het aantal klachten over te hoge snelheden opvallend hoog is. Onder meer de Koolmijnlaan en de Weg naar Zwartberg kwamen naar voren.

 

Voor de Koolmijnlaan is intussen beslist dat er in 2021 effectief flitspalen worden geplaatst op deze weg. Daarnaast is in het meerjarenbudget ruimte voorzien om de komende jaren deze weg helemaal opnieuw in te richten. Uiteraard zullen hierbij snelheidsremmende ingrepen worden voorzien. BUUR haalde ook aan dat er op bepaalde momenten letterlijk racegedrag vertoont wordt door een aantal chauffeurs op deze weg. Ook dit probleem is gekend bij gemeente en politie, uit het antwoord blijkt dat hier momenteel een onderzoek rond lopende is.
De Weg naar Zwartberg wordt eveneens als prioriteit naar voren geschoven en ook hier wordt budget voor een heraanleg voorzien. Het opzet is om eind dit jaar dit vernieuwingsdossier op te starten. In tussentijd zullen ook op deze weg bijkomende snelheidscontroles worden uitgevoerd.

 

Los van de infrastructurele ingrepen en het verhoogd aantal snelheidscontroles, is de gemeente ook vragende partij om de uitbreiding van de mogelijkheden bij GAS-boetes ook in onze gemeente toe te passen. Op 6 maart 2020 heeft de Vlaamse regering een ontwerpdecreet goedgekeurd dat in de toekomst moet toelaten dat lokale besturen autonoom snelheidsovertredingen kunnen vaststellen en beboeten. Een optie die Houthalen-Helchteren wil implementeren. Van zodra de uitwerking van dit decreet rond is, zal die implementatie volgen.

 

BUUR gaf ook aan dat de Herebaan-West, met de schoolomgeving daar, eveneens vaak gebruikt wordt door snelheidsduivels. Voor deze weg geeft het gemeentebestuur aan dat de huidige weginrichting moet volstaan om de snelheid op deze baan te beheersen. De vraag van buurtbewoners naar bijkomende belijningen en eventueel het plaatsen van varkensruggen op de weg (verhoogde balken) wordt niet aanzien als een meerwaarde om de snelheden op deze weg af te remmen.

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co