Negatief advies omtrent het GRUP leidingstraat Antwerpen-Ruhr

De Vlaamse Regering keurde op 18 december 2020 de startnota goed voor de opmaak van het GRUP Leidingstraat Antwerpen-Ruhr. Het plan ligt op het grondgebied van 45 gemeenten in Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Houthalen-Helchteren is één van de gemeenten waar de leidingstraat ook passeert.

Dit GRUP heeft als doel een reservatiestrook vast te leggen voor een ondergrondse leidingstraat tussen de haven van Antwerpen tot aan de grens met Nederland (Geleen) en verder door tot in het Ruhrgebied. Een leidingstraat is een zone waarin pijpleidingen gebundeld kunnen worden aangelegd.

 

De startnota toont drie mogelijke tracés waarop deze pijpleidingen worden aangelegd. Afhankelijk van welk tracé het wordt, is er een impact op onze gemeente met onder meer het innemen van landbouwgronden en natuurgebied. Eén van de tracés loopt echter ook door een deelgebied van Houthalen-Oost waarbij een tiental woningen getroffen worden om de pijpleidingen te kunnen aanleggen. Het gaat dan om woningen op de Rozenstraat en de Weg naar Zwartberg.

 

In het kader van de lopende procedure heeft ook het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren een advies opgemaakt dat zal overgemaakt worden aan het departement Omgeving. In de openbare gemeenteraadscommissie van afgelopen maandag, is dit advies besproken met alle fracties. Het gemeentebestuur geeft een negatief advies en haalt hierbij tal van argumenten aan. Voorafgaand aan het advies is er bovendien overleg geweest met de betrokken buurtbewoners. De bewoners stelden hierbij een alternatievennota voor. Vanuit het departement Omgeving is alvast aangegeven dat ze bereid zijn om deze alternatievennota verder te bekijken en te zien welke mogelijkheden er in schuilen. Ook het gemeentebestuur ondersteunt deze aanpak in haar advies.

 

Als BUUR steunen we ten volle dit gemeentelijk negatief advies. In de commissie stelden we wel voor om ook de impact van het leidingverhaal op de lokale ecologie versterkt op te nemen in het negatief advies. De tracés hebben namelijk flink impact op beekvalleien, de waterhuishouding,... Ook lijkt het ons zinvol om de impact op bosgebied nog ruimer in kaart te brengen. Na aanleg van de pijpleidingen mogen er in de betrokken zone (die tot 45 meter breed kan zijn) immers geen (hoogstam) bomen groeien. Het negatief advies zou ons inziens versterkt worden door ook de oppervlakte bos weer te geven die op ons grondgebied zou verdwijnen door de komst van deze pijpleiding.

 

Verder hebben we als BUUR de nauwe samenwerking met de getroffen buurtbewoners gewaardeerd, maar we stellen wel voor om de informatieronde te verruimen naar al onze inwoners. Vanzelfsprekend zijn de getroffen buurtbewoners de meest kwetsbaren in dit dossier, maar zo'n pijpleiding door woongebieden heeft natuurlijk een impact op de hele buurt en omgeving. Vandaar deze suggestie.

 

Desondanks steunen we als BUUR het negatief advies en de verdere aanpak die we hier als gemeente in naar voren schuiven. Een terecht dankwoord ook aan de buurtbewoners die meteen na de aankondiging op een positieve manier in actie traden en doordacht meewerkten aan alternatieven. (foto: Omg. Vlaanderen)

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co