Nood aan evaluatie en bijsturing fietsstraten

Het voorbije jaar werd zowel in de Binnenvaartstraat als in de Dorpsstraat een fietsstraat geïnstalleerd. "Als BUUR zijn we voorstander van fietsstraten, maar we merken wel dat deze installaties nu een evaluatie en een bijsturing vragen", aldus BUUR-raadslid Michiel Lenssen.

 

"Herhaaldelijk worden er vaststellingen op deze fietsstraten gedaan dat autobestuurders het niet nauw nemen met de geldende regels op een fietsstraat. Hierdoor komen zwakke weggebruikers in gevaar en gebeuren er ongevallen. Ongetwijfeld zullen er bij deze voorvallen roekeloze chauffeurs betrokken zijn, maar we stellen toch ook vast dat veel chauffeurs nog niet goed weten hoe zo'n fietsstraat werkt en hoe ze moeten omgaan met de fietsers. Het lijkt ons alvast dat we veel meer moeten communiceren over de rol van fietspaden en de wijze waarop ze werken. Die communicatie missen we als BUUR toch wel," aldus Michiel op de voorbije gemeenteraad.

 

"Ook de weginrichting zelf kan stukken beter. De omgevingen van de fietsstraten zijn heel beperkt geïnstalleerd. Hier kan een versterkte visuele aanpak ook een meerwaarde betekenen om het statuut van de fietsstraten echt te visualiseren."

Bevoegd schepen Melotte ontkrachtte in zijn eerste reactie dat er ongevallen zouden gebeuren op de fietsstraten. "Volgens het politieverslag gebeurde er op de Dorpsstraat geen ongevallen die gelinkt kunnen worden aan de fietsstraat," aldus de schepen.

 

Een analyse die we als BUUR alvast niét delen, we konden zelf al enkele ongevallen met zwakke weggebruikers op deze weg vaststellen de voorbije maanden. De schepen gaf wel aan dat bijkomende communicatie inderdaad een goede zaak zou zijn. Hij stelde dan ook voor om in de gemeentelijke communicatie hier de komende maanden op in te zetten.

 

Wij zijn alvast benieuwd wat het gaat worden...

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co