S&D wil buurtmarkten in wijken

Als het van oppositiepartij S&D afhangt, komen er weldra wekelijkse buurtmarkten in drie deelwijken van Houthalen-Helchteren. “Momenteel heeft enkel Houthalen-Centrum een wekelijkse markt”, aldus S&D-fractieleider Stijn Van Dingenen. “Wie deze kleinere markt bezoekt, stelt vast dat de markt niet enkel een plek is waar veel wijkbewoners wekelijks inkopen doen, de markt groeide intussen ook uit tot een sociale ontmoetingsplaats waar buurtbewoners mekaar treffen. Dat gegeven willen we ook in Houthalen-Oost, Helchteren en op Ten Hout creëren.” Lees verder.

Win-win
“Het opzet van zo’n buurtmarkt is bescheiden en eenvoudig. Een tiental kramen stallen er wekelijks hun producten uit. Vaak gaat het om voedingswaren zoals  verse groenten en fruit of bijvoorbeeld een verse vishandelaar”, aldus Van Dingenen. “Een buurtmarkt houdt bovendien rekening met de bewoners. Zo zijn buurtmarkten die van 15 tot 19 uur worden georganiseerd, het meest succesvol. Ouders die hun kroost gaan ophalen op school of werknemers die thuiskomen, stoppen onderweg even aan de markt. Een ideaal scenario waar ook de omliggende handels- en horecazaken van genieten. De marktmomenten zijn vaak de momenten dat ook deze handelaars het meeste volk over de vloer krijgen. Een win-win dus voor iedereen.”

Hasselt
Onder meer de stad Hasselt werkt al met buurtmarkten in  zes wijken. Sinds enkele maanden kunnen inwoners van wijken als Godsheide, Kuringen en Kermt terecht op een buurtmarkt in hun wijk. De bevoegde Hasseltse schepen Corthouts gaf eerder al aan dat deze buurtmarkten succesvol zijn. “Het publiek bestaat vooral uit buurtbewoners die om praktische of fysieke redenen niet naar andere markten afzakken. Bovendien is het marktaanbod afgestemd op het handelsaanbod in de wijk zelf. Op die manier vult alles mekaar perfect aan.”

Gemeenteraad
S&D legde op de voorbije gemeenteraad alvast het voorstel op tafel om in de deelwijken van Houthalen-Helchteren te starten met buurtmarkten. “Wij geloven rotsvast in dit voorstel en zien het als een extra troef voor de verschillende wijken. Daarom hopen we dat het bestuur ons voorstel positief onthaald en inzet op deze buurtmarkten. Op die manier kunnen ook de inwoners van Houthalen-Oost, Helchteren en Meulenberg/Ten Hout weldra gezellig naar de buurtmarkt gaan…”
 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co