"Wat TEJO in Hasselt doet, zou ook voor Houthalen-Helchteren moeten kunnen!"

Heel wat mensen, jong en ouder, kampen met psychische klachten en zitten met mentale problemen. De coronacrisis heeft daar geen goed aan gedaan. De wachtlijsten bij psychologen en therapeuten zijn overvol.

Eerder trokken we als BUUR hierrond al aan de alarmbel in de gemeenteraad. Een goed uitgebouwd lokaal welzijnsbeleid kan een versterking betekenen in de aanpak van deze problematiek. In die context bezocht een BUUR-delegatie deze week coronaproof het TEJO -huis in Hasselt.

 

TEJO biedt in Vlaanderen laagdrempelige, therapeutische hulpverlening aan jongeren tussen 10 en 20 jaar, kortdurend, onmiddellijk, anoniem, en gratis. De dienstverlening gebeurt door professionele therapeuten op vrijwillige basis. Ze werken allemaal kortdurend vanuit hun eigen therapeutische denkkader. De therapie heeft als hoofddoelstelling de jongeren te deblokkeren en hen opnieuw in hun kracht te zetten. Op die manier komt TEJO preventief tegemoet aan dringende hulpvragen zodat de probleemsituatie niet verder escaleert en de jongeren in een vroeg stadium geholpen worden. TEJO biedt jongeren een ‘pedagogische plek’ waar er in alle rust naar hen geluisterd wordt.

 

In Vlaanderen telt TEJO momenteel 19 TEJO huizen. Eentje daarvan, het eerste in Limburg, werd zowat een maand geleden opgestart in Hasselt. Bij TEJO Hasselt werken vandaag zo'n 15 therapeuten op vrijwillige basis mee. Op amper één maand tijd ontving TEJO Hasselt al meer dan 30 jongeren die met psychologische vragen en problemen te kampen hebben. Elke jongere die kwam aankloppen, werd individueel geholpen en begeleid, sommigen al meermaals.

 

"We waren verbaasd om enerzijds vast te stellen dat er op zo korte tijd al zoveel jongeren de weg vonden naar dit TEJO-huis", aldus Joël D'Oultremont. "Opvallend is ook de vaak erg jonge leeftijd van de jongeren die oplossingen zoeken. De jongste hulpzoeker die zijn weg vond naar TEJO Hasselt was nog geen 10 jaar oud..."

"Alle cijfers tonen aan dat er een absolute noodzaak is om aan deze problematiek een maatschappelijk gehoor te geven," aldus Luciana Costa en Tom Leonavicius. "We leerden bij TEJO Hasselt hun werking kennen, toch wel een uniek project. Een project dat enerzijds gedragen wordt door een goed onderbouwde Vlaamse TEJO-organisatie, en anderzijds door professionele therapeuten die als vrijwilliger een aantal uren per week meedraaien in het centrum. Fijn ook om vast te stellen dat TEJO-Hasselt op de steun van onder meer de stad Hasselt kan rekenen voor hun locatie. Er groeit een goede wisselwerking tussen het stadsbestuur en TEJO-Hasselt, wat op termijn een structurele aanpak en verruiming mogelijk maakt. Een voorbeeld voor andere gemeenten."

 

Als BUUR zijn we niet enkel gecharmeerd door de TEJO-werking in Hasselt, we gingen natuurlijk ook een kijkje nemen om te ontdekken of zo'n TEJO-huis ook een optie is voor Houthalen-Helchteren.

"Onmiskenbaar zijn er ook veel jongeren in onze gemeente die met deze problematiek te maken hebben. Een TEJO-afdeling zou hier binnen een lokaal aangestuurde aanpak absoluut een meerwaarde bieden. Een project waar we voor moeten durven gaan. Investeren in infrastructuren is goed, maar we mogen binnen ons lokaal beleid niet vergeten ook voldoende te investeren in 'de mensen'," aldus Stijn Van Dingenen.

 

"Met de info die we bij TEJO-Hasselt opdeden, gaan we aan de slag. Hierbij is het opzet om samen met de andere politieke collega's te onderzoeken of en hoe we als Houthalen-Helchteren ook op dit spoor kunnen inzetten. Een TEJO-huis in onze gemeente zou voor erg veel jongeren een absolute meerwaarde zijn. Het is aan ons als lokaal beleid om na te gaan hoe zo'n project duurzaam haalbaar is. Wij geloven er alvast in. We hebben bovendien een extra grote troef: de voorzitter van TEJO-Hasselt is Houthalenaar Gerard Aerts. Als we zijn bezieling voor dit project ook 'op eigen bodem' kunnen laten groeien, dan zit hier toekomstmuziek in."

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co