BUUR wil duidelijkheid over toekomst ontmoetingscentrum 't Park

"We stellen vast dat er op dit moment in de gemeentebegroting geen investeringsenveloppe voorzien is voor dit ontmoetingscentrum en de hieraan gekoppelde sporthal in Houthalen-Oost. En dat baart ons toch zorgen, vandaar dat we duidelijkheid wilden omtrent de toekomst van het centrum", aldus fractieleider Stijn Van Dingenen.

 

Raadslid Filip Gielen leidde het dossier in. "Al jaren zijn het ontmoetingscentrum en de sporthal onderhevig aan tal van knelpunten. Zo regent het op verschillende plaatsen binnen waardoor plafonds beschadigd zijn, er insijpeling is in de sporthal en op bepaalde plaatsen effectieve vochtproblemen opduiken. Ook het sanitair is aan vernieuwing toe, de cafetaria is moeilijk toegankelijk voor personen met een beperking en de verwarmingsinstallatie werkt al jaren slecht," aldus Filip.

"De voorbije maanden doken dan ook geruchten op als zou het 'culturele' gedeelte van het centrum sluiten. Ook werden er vragen gesteld bij de brandveiligheid en de veiligheid van attributen in de zaal. Tal van tafels zijn stuk, stopcontacten verdwenen, kortom feiten die aantonen dat er dringend ingrepen nodig zijn."

 

Brandverslag
Het was schepen van Patrimonium Aytar en schepen van Cultuur Kellens die de BUUR-fractie van antwoord voorzag. "Begin januari heeft de brandweer een controle gedaan en er werd een gunstig advies afgeleverd. Wel toont het verslag inderdaad aan dat er enkele werken dringend moeten gebeuren. Onder meer de inkomzone met de nooddeuren, die nu omwille van de veiligheid met een ketting afgesloten worden, moeten worden aangepakt teneinde in orde te zijn met de brandveiligheid. Verder komt er ook een levering van onder meer nieuwe tafelbladen en veiligheidscamera's."

 

Verschillende mogelijke toekomstscenario's
Op de vraag naar de toekomst van het centrum, bleef de meerderheid vaag. "We bekijken dit jaar welke invulling dit centrum in de toekomst nog kan krijgen. Daarbij gaan we geen enkel scenario uit de weg. De mogelijkheid bestaat dat het gemeentebestuur kiest voor een renovatie van het bestaande complex, maar evenzeer zal bekeken worden of een nieuwbouw geen betere optie is. Waar die nieuwbouw dan moet komen, is nog niet duidelijk. De meerderheid mikt er op om tegen de zomer van 2019 hier duidelijkheid rond te hebben."

 

Centrum blijft open
Op de BUUR-vraag wat er in tussentijd met de problematieken zal gebeuren, kwam het antwoord dat het centrum zeker zal openblijven, ook het culturele gedeelte. Dat heeft inderdaad even ter discussie gestaan, maar onder meer de beperkte opmerkingen vanuit het brandverslag zorgen ervoor dat het geen probleem is om het centrum mits kleine ingrepen veilig open te houden. Ook zal de komende weken bekeken worden welke dringende renovaties, onder meer aan het dak, nodig zijn en kunnen uitgevoerd worden met een beperkt budget. Het is alleszins het opzet om het centrum en de sporthal draaiende te houden tot een nieuwe oplossing gerealiseerd is.

 

"Vanuit BUUR volgen we dit dossier de komende tijd van dichtbij op. Het ontmoetingscentrum en de sporthal vormen het kloppend hart van het sociale weefsel in Houthalen-Oost, daar moet dan ook de nodige aandacht naartoe gaan", besluiten Filip en Stijn. 
(foto: M. Verstraeten)

 

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co