BUUR wil Eikendreef redden

Elke dag opnieuw is het een gezellige zomerdrukte op het terras van Ter Dolen in Helchteren. Honderden bezoekers passeren de monumentale Eikendreef als ze naar het kasteel trekken. Echter veel buurtbewoners stellen zich vragen bij de toekomst van de Eikendreef. De monumentale bomen zien er immers helemaal niet topfit uit. Die toestand baart zorgen. 

 

"Als we niet snel overgaan tot een doelgericht actieplan, ziet de toekomst van de Eikendreef er inderdaad niet goed uit", aldus gemeenteraadslid Stijn Van Dingenen, zelf landschapsarchitect. "De monumentale eikenbomen (Quercus rubra) bepalen mee het buurtgezicht en hebben uiteraard hun ecologische en (beschermde) historische waarde binnen dit gebied. Vandaag stellen we echter vast dat een gebrek aan zorgonderhoud voor deze bomen voor problemen begint te zorgen." 

 

"Veel bomen vertonen dode takken in hun kruin en geregeld breken grotere takken af, takken die op het eerste zicht nog vrij gezond lijken. Dit alles zorgt niet enkel voor veiligheidsrisico's, het is vooral een symptoom dat duidelijk kenbaar maakt dat zorgverstrekking op deze monumentale bomen dringend nodig is. In de eerste plaats zal het zaak zijn om de dode takken uit de kruinen te halen, maar een vitaliseringskuur voor deze bomen is zeker ook nodig. Het ziet ernaar uit dat de wortels van deze monumentale bomen lijden aan zuurstofgebrek. Dat komt grotendeels door de verhardingen (weg) en ernstige betreding. Vaak lijdt zuurstofgebrek tot taksterfte of in erge gevallen tot volledige sterfte van de boom. Willen we deze monumentale eikendreef behouden voor de toekomst, dan zal ook in dit opzicht bekeken moeten worden hoe de vitalisering van de bomen kan gerealiseerd worden." 

 

Van Dingenen roept het gemeentebestuur alvast op om met een concreet actieplan te komen. "Een aantal jaren geleden is zo'n plan ook opgesteld en uitgevoerd voor de monumentale kastanjedreef in Kelchterhoef. De juiste aanpak heeft daar geleid tot het behoud van de dreef. Ook voor deze historisch waardevolle eikendreef in Helchteren is zo'n aanpak nodig." 

 

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co