BUUR wil veiligheid Weg naar Zwartberg verhogen

Veiligheid zwakke weggebruikers op Weg naar Zwartberg baart zorgen

Op de voorbije gemeenteraad bracht de BUUR-fractie de veiligheid voor zwakke weggebruikers op de Weg naar Zwartberg in Houthalen-Oost ter sprake. "We stellen vast dat steeds meer fietsers en voetgangers deze weg gebruiken", aldus Joël D'Oultremont en Stijn Van Dingenen. "Op zich is dat een positieve evolutie, alleen volgt de weginrichting deze tendens niet. Vandaag is er enkel een beveiligde oversteek aan het kruispunt met de Tulpenstraat en een fietsoversteek aan de Lentedreef. Dat is te weinig voor deze weg. De voorbije jaren gebeurden er bovendien ook verschillende ongevallen met zwakke weggebruikers."

 

Voldoende reden voor BUUR om ervoor te pleiten dat het gemeentebestuur op korte termijn een aantal veiligheidsingrepen op deze weg neemt.

"De wegcode stelt dat voetgangers op deze weg eigenlijk over de berm zouden moeten gaan. Op plaatsen waar dat niet mogelijk is, en zo zijn er wel wat op deze weg, moet de voetganger op de rijbaan stappen. Dat zorgt uiteraard voor gevaarlijke situaties, temeer omdat -buiten de zone waar de flitspaal staat- er op deze baan toch nog hoge snelheden worden gehaald door auto's. Ook het ontbreken van oversteekplaatsen (zebrapaden) aan kruisingen met bijvoorbeeld de Leeuwerikstraat, Sparrenstraat, Merelstraat of Boomkensstraat zorgt voor extra onveiligheid."

 

BUUR kaartte het probleem aan. Schepen van Mobiliteit Melotte erkende het probleem. "Het klopt dat de veiligheid op deze weg verhoogd kan worden, zeker voor voetgangers en fietsers moeten we daar oog voor hebben", aldus de schepen. Helaas kwam hij in zijn antwoord niet tot concrete oplossingen.

 

"Men verwijst naar een toekomstige herinrichting van de Weg naar Zwartberg", aldus de BUUR-raadsleden. "Maar dat is een verhaal dat we al jaren horen. Op dit moment is er geen budget voorzien in het meerjarenbudget van de gemeente om deze weg aan te pakken. Daarom dat we dus pleiten om toch versneld een aantal kleinere maar zinvolle ingrepen te doen." De schepen was alvast bereid om te bekijken wat er de komende tijd op dat vlak mogelijk is. Wordt dus, hopelijk positief, vervolgd....

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co