Meer opmerkingen van buurtbewoners over asielcentrum, maar burgemeester nuanceert

De BUUR-fractie stelde afgelopen gemeenteraad een aantal vragen over het asielcentrum in Helchteren. "De voorbije weken werden we herhaaldelijk aangesproken door buurtbewoners van het centrum, die een verhoogd onveiligheidsgevoel uitten omtrent het centrum en haar gasten", aldus gemeenteraadslid Maarten Houben.

 

"Omdat het voor ons niet duidelijk is of dit een subjectief gevoel is, stelden we in de gemeenteraad de vraag of er daadwerkelijk oorzaken zijn die dit onveiligheidsgevoel zouden aanwakkeren. Volgens omwonenden zouden de voorbije weken herhaaldelijk politie-interventies nodig geweest zijn in en om het centrum."

 

Echter, burgemeester Yzermans nuanceert en ontkracht het idee dat de onveiligheid zou zijn toegenomen. "De cijfers die ik van de politie ontvangen heb, tonen aan dat het net erg rustig is geweest de voorbije tijd", aldus de burgemeester. "Toegegeven, binnen de leefgemeenschap van het asielcentrum zelf duiken logischerwijs al eens conflicten op, maar die zijn kleinschalig en worden veelal snel en doeltreffend aangepakt, in de meeste gevallen door de centrummedewerkers zelf. Er is met andere woorden niets dat er op zou wijzen dat de onveiligheid op en rond het centrum zou vergroot zijn, integendeel."

 

Maatjesproject

BUUR wilde ook weten of het maatjesproject nog steeds lopende is in het centrum. Met dit project worden vrijwilligers gekoppeld aan asielzoekers, waarbij de vrijwilligers hen begeleiden op tal van vlakken, onder meer inzake een vlotte integratie in de buurt. "Het voorbije jaar participeerde het gemeentebestuur ook financieel aan dit project, maar we stellen vast dat voor het komende jaar die financiële ondersteuning niet expliciet voorzien is", verduidelijkt Maarten de vraag.

 

"Het klopt inderdaad dat er geen subsidie meer voor uitgetrokken wordt, maar we gaan de ondersteuning van het project wel opnemen binnen de reguliere werking van onze diensten", aldus de burgemeester. "Ook de buurtbemiddelaar is nog actief en speelt een belangrijke verbindende rol tussen het centrum en de omgeving."

 

600 mensen

Over een eventuele verlenging van de opening van het centrum, (bij een eerdere beslissing van de overheid werd gesteld dat het centrum de komende zomer opnieuw zou sluiten), is nog geen duidelijkheid. Veel zal uiteraard ook afhangen van de vluchtelingeninstroom op dat moment. Momenteel verblijven een kleine 600 mensen in het centrum.

(foto: M. Verstraeten)

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co