Ouderenzorg: er is nog werk aan de winkel

Afgelopen donderdag kaartte onze fractie het thema 'ouderenzorg' aan op de gemeenteraad. Vier jaar geleden legden we al vragen en voorstellen neer die moesten leiden tot een versterkt inzetten op ouderenzorg in Houthalen-Helchteren.Ditmaal wilden we enerzijds horen welke acties er intussen al op touw gezet zijn en wat de meerderheidspartijen nog plannen.

 

Het antwoord van het gemeentebestuur bracht enerzijds een klein beetje positieve hoop, maar stelde anderzijds ook wel teleur. De voorbije legislatuur is er vooral ingezet op het creëren van kaders waarbinnen ontwikkelingen zich in de toekomst kunnen nestelen. Zo werd dit jaar de OCMW-vereniging Zorg Houthalen-Helchteren opgestart. In de schoot van deze vereniging, eigenlijk een zorgbedrijf, worden alle zorgactoren samengebracht. Het opzet is dat de komende jaren dit zorgbedrijf ook zal trachten om nieuwe ontwikkelingen in ouderenzorg te stimuleren.

 

Daarnaast is de voorbije twee jaar ook ingezet op de oprichting van een lokaal dienstencentrum in Meulenberg. Dat project loopt, ook hier zullen ouderen hun plek vinden, specifiek inzake dienstverlening.

 

Geen 50 rusthuisbedden op Brelaarheide

De plannen die er waren om samen met een private partner het nog openstaand contingent van 50 rusthuisbedden (het aantal bedden waarvoor onze gemeente nog Vlaamse subsidies krijgt) te realiseren in een woonzorgcentrum op de Brelaarheide, gaan niet door. De schepen gaf toe dat dit beoogd project niet gelukt is. Momenteel loopt er wel een onderhandelingsprocedure met een private partner om op de site van het Vinkenhof de komende jaren aan uitbreiding te doen. Vorig jaar werd hiervoor een oproep gelanceerd, slechts één kandidaat diende zich aan. Met dit bedrijf wordt nu bekeken wat de mogelijkheden zijn om in de nabije jaren op deze site een uitbreidingsproject op te zetten.

 

Veel 'willen', weinig realiseren..

Rest ons dus de conclusie die stelt dat er vooral gepoogd is om zaken in gang te zetten, maar voorlopig nog zonder effectief resultaat. Het dienstencentrum in Meulenberg is een meerwaarde en ook de oprichting van het zorgbedrijf biedt toekomstkansen. Maar een effectieve verhoging en verbetering van het zorgaanbod voor senioren in alle wijken, dat kwam er niet. Opnieuw ging kostbare tijd verloren.

 

Voor ons als BUUR betekent dit antwoord enerzijds een bevestiging van onze visie dat ouderenzorg de komende jaren een absolute topprioriteit moet zijn. Wij kiezen daar alvast vol voor. 
Bovendien bevestigde het antwoord ook dat er een aantal wijken zijn: Houthalen-Oost, Meulenberg en Lillo, waar hoogdringend nieuwe bijkomende ouderenvoorzieningen moéten komen. De senioren in deze wijken hebben recht op ouderenzorg in hun BUURt.

 

Houd de komende tijd onze infokanalen in de gaten, we hebben op dat vlak heel wat haalbare, concrete plannen die we graag, samen met iedereen die er zijn schouders wil onderzetten, de komende jaren willen realiseren.

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co