Provincieraad beslist definitieve vaststelling PRUP Hengelhoef: verzuchtingen van buurtbewoners krijgen gehoor

 

Vanavond heeft de provincieraad in openbare zitting de definitieve vaststelling van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan "Toeristisch recreatief knooppunt type IIa Hengelhoef" goedgekeurd. Deze definitieve vaststelling gebeurt procedurematig na het openbaar onderzoek.

 

 
"Opvallend is toch wel dat de provincieraad, op voorstel van bevoegd gedeputeerde Moors, in haar definitieve vaststelling absoluut gehoor heeft gegeven aan de grieven van de buurtbewoners", aldus Stijn Van Dingenen, gemeenteraadslid/fractieleider voor S&D in Houthalen-Helchteren. "Tijdens het openbaar onderzoek doken bij buurtbewoners heel wat vragen op omtrent de geplande ontwikkelingsplannen. Vooral de uitbreidingszone die tot aan de Weg naar Zwartberg zou komen, de verkeersoverlast, de inkijkproblematiek en de problematiek van de huisvesting van arbeidsmigranten kreeg veel weerklank bij de buurtbewoners."
 
 
"Vanuit onze fractie in de gemeenteraad hebben we in november op de gemeenteraad hierrond dan ook een lijvig dossier op tafel gelegd en besproken. In het dossier haalden we alle bezwaren aan die leefden bij de buurt. Het leverde een pittig debat op, maar -eerlijk is eerlijk- het leverde de maand nadien ook een advies op vanuit het gemeentebestuur waarin het bestuur zich achter onze opmerkingen, achter de opmerkingen van de buurt, heeft geschaard. Een dankbaar gebaar van onze collega's dat absoluut een belangrijk aspect was bij de provinciale besluitvorming."
 
 
"Bij de definitieve vaststelling die vandaag door de provincieraad is goedgekeurd, herkennen we dan ook volgende aspecten die door de buurtbewoners en de bezwaarindieners waren ingegeven:
 
- de uitbreidingszone op het huidige landbouwgebied, grenzend tot aan de Weg naar Zwartberg is geschrapt en wordt ingekleurd als natuurgebied. Er komen dus geen vakantiehuisjes tot aan de Weg naar Zwartberg en geen toegangsweg op die plek.
 
- er kunnen pas uitbreidingsvergunningen worden afgeleverd als er een aannemer is aangeduid voor de aanleg van een collector (waterhuishouding)
 
- bij elke uitbreiding moet er (in het kader van de vergunningsaanvraag) rekening worden gehouden met de parkeer- en mobiliteitsaspecten
 
- er kunnen pas vergunningen voor uitbreidingen worden afgeleverd als vastgesteld wordt dat aan alle verzuchtingen en bepalingen van eerdere vergunningen is voldaan
 
- de vergunningsverlenende overheid kan beslissen dat bij bijkomende uitbreidingen eerst de groenbuffers dienen gerealiseerd te worden
 
- er wordt een zone voorzien voor de mogelijke komst van een ontsluitingswerk voor het terrein van Oostappen, parallel aan de Tulpenstraat (met een minimum groenbuffer van 20 meter)
 
- in de bosstrook langs de Tulpenstraat kan een talud komen tot 2 meter hoog
 
- de huisvesting van arbeidsmigranten wordt niet beschouwd als 'tijdelijk recreatief verblijf' en kan dus in principe niet volgens de voorschriften
 
 
Deze bijkomende voorschriften die nu opgenomen zijn in het PRUP bij de definitieve vaststelling, volgen grotendeels de bekommernissen van de buurt. Ik wil iedereen bedanken die zich hier de voorbije maanden voor heeft ingezet. In de eerste plaats is dat mijn eigen gemeenteraadsfractie die zich achter mij heeft geschaard in dit dossier, de collega's van het gemeentebestuur die in hun adviesnota onze opmerkingen hebben gevolgd, de gedeputeerde en haar diensten die dit dossier met objectieve deskundigheid hebben vervolledigd, de provincieraad voor de goedkeuring, de ondernemers op het domein voor hun begrip en -uiteraard en niet in het minst- alle buurtbewoners, vrijwilligers en geëngageerde burgers die zich de voorbije maanden ook met dit dossier, de bezwaren,... hebben beziggehouden. Samenwerken op een positieve, doordachte en onderbouwde manier loont!
 
Bedankt allemaal.
 
We hebben nu een plan dat én groeikansen geeft in een goede sfeer aan onze toeristische ondernemers én een plan dat optimaal rekening houdt met de buurt en de omgeving. Knap werk !!

 

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co